Sigmund Freud

1856-1939

 

           Yahudi Asıllı Avusturya’lı. Akıl Hekimi, Sinir Uzmanı, Psikanaliz Kurucusu..

               Viyana Tıp Fakultesi’nde Psikopatoloji Profesörü’ydü. Zihni Faaliyet’in Nesnel Yöntemler’le incelenebileceğini reddederek kendine Özgü Öznel bir Yöntem Ortaya koydu.

 

               Zihni Etkinliği, bu Etkinliği Meydan’a getiren Maddi Şartlar’dan ve Nedenler’den soyutlar. O’na göre Bütün Bunlar’ın hiçbir Önem’i yoktur. Bilinçdışı (Bilinçötesi) Varsayımı’nı geliştirir. O’na göre Ruhsal Faaliyet bu Bölge’de olup bitmektedir. Başta Cinsel İstekler olmak üzere Saldırganlık ve tüm Zevk İstekleri bu Bölge’de yatmaktadır. Leibniz (ö.1716) de İnsan’da Bilinç’ten başka bir de Bilinçdışı ya da Bilinçaltı bulunduğunu söylemişti.

               Psyche (Ruh Yapısı’nı) 3 Bölüm’e ayırır: Bilinçdışı, Bilinçaltı ve Bilinç..

               O’na göre Bilinçli olmadıkları halde Aktif Ruhsal Süreçler de ( Örneğin önceden bilinmiş olan Şeyler)  bu Biliçaltı Bölgesi’nde bulunmaktadır.

               İnsanlar’ın Bütün Eylemler’ini ve hatta Toplumsal Olay ve Olguları Cinsel Dürtüler’in Tezahürleri olarak açıklar. İnsanlar  Bilim, Sanat, Din, Devlet, Yasa, Savaş vb. her ne yapıyorlarsa bu Cinsel İçgüdü’nün Tesiriyle yapmaktadırlar.

               O’na göre Çeşitli Ahlakî Baskılar’la Bilinçaltı’na itilmiş bulunan bu İstekler’i keşfedip Meydana çıkarmak Yolu’yla Ruh Hastalıkları iyileştirilebilir.

   Teorisi ABD başta olmak üzere Dünya’da Büyük Yankı uyandırdı. Internasyonal bir Psikanaliz Derneği kuruldu, belli Süreler’le İnternasyonal Psikanaliz Kongreleri topladı.

               1880 de Sigesmund 24 Yaş’ında Viyana'da kendisi gibi Genç bir Öğrenci olan Dr. Josef Bröer bir Ruh Hastası’nı uyutarak iyileştirmeye çalışıyordu. Hastası’nın birtakım Ruh Baskıları’ndan kıvrandığını seziyor, O’nu Hipnotizma Yolu’yla uyutup konuşturarak ferahlatıyordu. Kötü Anılar Hasta’nın Beden Dengesi’ni bozmuştu. Denge’nin düzelmesi için bu Kötü Anılar’ın Bilinç Altından çıkarılarak atılmaları Gerekli’ydi. Freud bu Çalışmalar’a katıldı.

               Fransa'ya gitti. 1885 de Prof.Dr. Charcot'un Öğrencisi oldu. Prof. uyuttuğu Hastalar’ında Telkin Yolu’yla Geçici Kötürümlükler Elde ediyordu. Ruh’tan gelen Düşünce’nin Beden’de Kötürümlük Meydana getirmesi bir hayli İlgi Çekici’ydi.

               Prof.un diğer Öğrencisi Dr.Pierre Janet, Fizyoloji’den Psikoloji’ye Geçişi hazırlayan İncelemeler yapıyordu. Bütün bunlar Freud'un Düşüncesi’ni olgunlaştırdı. Diğer Dr. Bernheime, Hastalar’ına Uyku’da yaptıklarını hatırlatmaya çalışıyordu.

               Freud, Dr. Bröer'in hem bir hayli Güç, hem de Her Hasta’da Kesin bir Sonuç vermeyen Uyutma Yöntemi yerine Dr. Bernheime'nin Hatırlatma Yöntemi’ni kullanmayı düşündü. Bilinçaltı’nı temizlemek için kullanılan bu Yöntem’e Assosiativ Yöntemi Ad’ını verdi.

               1909 yılı.. Viyana Üniversitesi Freud'un Psikanaliz Üstüne verdiği 5 Konferans’la çalkalandı.[1] Ona göre İnsan’ı 3 Önemli İçgüdü yönetmektedir:

               Korunma İçgüdüsü, Cinsiyet İçgüdüsü, Toplumculuk İçgüdüsü.. İnsan’ın eriştiği Uygarlık içinde Korunma İçgüdüsü’yle Toplumculuk İçgüdüsü Önemimi oldukça azalttılar. Bugün için Önemli Tek İçgüdü Cinsellik’tir. Bu, Yeni Doğmuş bir Çocuk’ta bile vardır. Parmağını emen Bebek Cinsel bir Hoşlanma duyar. Bu İçgüdü Ahlaki Baskılar altına alınması birçok Hastalıklar’ın Nedenidir. ( Freud önceleri Histerikler’le Nevrozlar gibi bir Takım Ruh Hastalıkları’ndan Söz ediyordu. Sonraları bu Kuram, Kalp, Mide, Karaciğer, Bağırsak gibi Beden Hastalıkları’na kadar genişledi). İşte  Psikanaliz Yöntemi; bu geriye itilmiş, Baskı’ya konulmuş Hapsedilmiş Heyecanlar’ı bularak Meydana çıkararak düzene koyar.

               2.Konferans’ta şöyle anlattı: Şimdi Ben burada konuşurken Dinleyiciler arasından bir Terbiyesiz Adam Gürültü etmeye kalksa içinizden birkaç Terbiyeli Adam onu Kolundan tutup dışarı atarlar. Ama o Terbiyesiz Adam Kapı’nın Dışı’nda da Boş durmaz, Kapı’yı yumruklayarak Bizleri Hasta eder. O Zaman Biz, Çaresiz onu yeniden İçeri alarak Terbiyesizlik etmeyeceğine Söz verdikten sonra oturmasına İzin veririz. İşte Psikanaliz Yöntemi budur.'

               Freud Erdem Baskısı ile Bilinaltı’na itilen bu Heyecanlar’ı 3 yol’la Meydana çıkarır:

               1.Hasta’yı konuşturmak Yolu. Bu oldukça Güç’tür. Çünkü Hasta Baskılar’ın Direnci Altında’dır. Doktor Hastasını; Saçma sapan, Yalan Yanlış, Anlamlı Anlamsız konuşmaya zorlar, Direncine Önem vermeden uluorta Konuşmasını kolaylaştırır. Düşünce Çağrışımları, Doktor’un Parmak Basması gereken Çözüm Noktaları’dır. Doktor’un Görevi, Hasta’daki Direnci kırmak, Hatırlatma Yöntemi’yle Düşünce Çağrışımları’nı sağlamaktır. Hasta’nın Bilinci’ne çıkacak Düşünceler Aracılığı’yla unutulmuş Anı Kolaylıkla bulunup Meydana çıkarılır.

               2.Rüya Yorumlanması. Düşlerimiz, Çocukluk Dünyaları’nı yaşatmaktadır. Çocukluğumuzun Bütün Özellikleri, İstekleri, artık İşimize yaramayacak olan Bütün İlgileri Düşler’imizde yaşamaya Devam etmektedir. Düşler’in Kaynağı Bilinçaltı’dır. Düşler, özellikle Cinsel Kompleksleri Bilinc’e çıkarırken bir Çeşit Simgeler kullanırlar. Bunların çözülmesi gerekir.

               3.İnsanlar’n Her Gün Başlarına gelen Yanılmaları, Sürçmeleri yorumlamaktır.Sağlam İnsanlar bile birtakım Adları unuturlar. Bir Yazı’yı okurken Dilleri sürçer, bir Şeyler kırıp dökerler, birşeylerini yitirirler. Psikanaliz bilmeyenlerin Yorgunluk, Dalgınlık, Rastlantı dedikleri bu Olaylar, Sürçmeler, Beceriksizlikler Önemli İpuçları’dır. Tesbih ya da bir Zincir’le oynamak, Parmakları çıtlatmak , ikide bir öksürmek, bir Şey mırıldanmak bir Nedene dayanır. Bütün bunların Kaynakları İtilmiş İstekler’dir. Yaşayan İnsan Ruhu’nda Rastlantı yoktur.

               Hastalıklar’ının Nedeni bulunan Hastalar’ın Çoğu kendilikten iyileşebilirler. Tedavi’de 3 Yol vardır:

               1.Kimi Hastalar bu İsteklerini Baskı Altında tutmakla sağlıkları için gerektiği gibi davranmamış olduklarını anlarlar, İsteklerinin giderilmesi Yolunu ararlar.

               2.Kimi Hastalar İsteklerini daha Yüksek bir Amac’a çevirirler. Aşırı Sofu Kadınlar gibi.

               3.Kimi Hastalar da bu İstekleri’nin Uygunsuzluğunu daha açık görerek Baskı’nın Yetersiz Direnci yerine, Aydınlık Düşüncelerini koyarak isteklerinden kurtulabilirler.

               5.Konferansı şöyle bitirir: ‘Yapımızdaki Hayvanlığı büsbütün küçümsememeliyiz. Sağlığımız için itilmiş Eğilimlerimizden kimilerini gerçekleştirmemiz gerekir. Günümüz Uygarlığı birçok Kişileri gereksiz yere Baskı altında tutmaktadır. Yüksek Amaçlar’a çevrilmeler her Zaman yetmez. Bir Makine’ye verilen Isı’nın Tümü nasıl Güce çevrilemezse, Eğilimlerimizin Tümü de Yüksek Amaçlar’a çevrilemezler. Her Gün Yemi biraz eksiltilen At’ın sonunda neden öldüğüne Şaşanlar’a diyeceğim ki, bu At Açlıkt’an ölmüştür.'

 

               Eserleri:

               -Studien über Hysterie, (Histeri Üstüne Çalışmalar), [2]

               -Die Traumdeutung , (Rüya Yorumu), [3]

               -Psychopathologie de la vie Quotidienne, [4]

               -Trois essis sur la theotie de la sexualite, [5]

               -Totem et Tabou, [6]

               -Au-dela du principe du plaisir, [7]

               -Psychoogie des masses et analyse du Moi, [8]

               -Le Moi et le Soi, [9]

               -Inhibitions, symptomes et angoisses, [10]

               -La Malaise de la Civilisation, [11]

               -Le.ons d’introduction a la psychanalyse, [12]

               -Moise et le Momotheisme, [13]


 


[1]        ç.Mustafa Şekip Tunç, 1931,İst, ‘Froydizm, Psikanalize Dair 5 Ders’

[2]        1895,

[3]        1900,

[4]        1904,

[5]        1905,

[6]        1913,

         ç.Niyazi Berkes, ‘Totem ve Tabu’ 1947,1984,

[7]        1920,

[8]        1921,

[9]        1923,

[10]       1926,

[11]       1930,

[12]       1932,

[13]       1939,