IV.Cüz

 

 

2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010

2011


            15 Eylül 2007/04.Cüz'den

 

cuz04-2007Sûre-i Nisâ’nın Qıraat Wasatımız’daki Okurlar’ı; Balkanlar’dan, Kafkaslar’a, Ortadoğu’dan Uzak Asya’ya ve her dâim Afrika’da; Doğal Âfetler, Savaşlar Ümmet’in Yetimleri’ni Sürekli Taqwiye ediyor. Ulusal Dewletler’in Vize Barajları’nı aşarak Yetim Gençler’i, Yetim Kızlar’ı Himâye edecek, okutacak, İş Güç Sâhibi kılacak ve Küfüwler’i ile Baş Göz edecek Şartlar’ı Tesis edecek Bireysel ve Kurumsal Sorumluluklar’ı  yükleniyor..  Ümmet’in arasına Erişkin ve Yetkin bir Mükellef olarak dönecekleri Çağ’a dek Var’sa bir Birikimleri, onun üzerinde de bilhassa titremek…

Yeşil Sermâye’nin, yaşlanmış Eşler’i yerine 2.Eş Adı’yla Yeşil Metres Avcı’sı sonradan Görme Sakallıları’na bu Âyetler’in Ön Kısmı’nın  bir Çağrı’sı yoktur. Himâye elbet salt Maddî İmkânlar’ı paylaşmak’la Sınırlı olmak Zorunda değildir. Araştırılsa Yüzde Kaç’a girer acaba İkinci Evlilikleri’ni Yoksul Yaşlı, Sakat  ya da Çok Çocuklu Dul Kadınlar’la yapmakta olan Mü’minler? İkinci bir Eş’le Nikahlı İlişki’nin Meşruiyet İzleri’ni Qur’ân’da Hz.İbrahim Örneği’ne kadar götürmek Mümkün olmakla beraber, Sûre-i Nisâ’daki Teşwik’in Çok Özel Muhataplar’ı olduğunu da unutmamak gerek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alıntı:

 

"Savaş Sonrası Yetimler’e* Malları’nı* verin ve Murdar’la* Temiz’i* değiştirmeyin. Onların Malları’nı 4-005Mallarınız’a katarak yemeyin. Çünkü bu Büyük bir Suç’tur*.  /Eğer Yetim Kızlar Konusu’nda Adalet’i* yerine getiremeyeceğinizden korkuyorsanız*, Size Helâl Kadınlar’dan* Himâye için ikişer üçer dörder* nikahlayın*. Şayet Adâlet yapamayacağınızdan korkarsanız bu Sorumluluğun altına girmeyin , o zaman bir* ya da Eymânınız’la* Temlik ettiğiniz* Yeterli’dir. Bu sapmamanıza* daha Yakın’dır. /Nikah için Kadınlar’a* Mehirleri’ni* Gönül’den verin Fakat onlar Gönül Hoşluğu* ile bir kısmını Size bağışlarlarsa onu da Afiyet’le* yiyebilirsiniz. / Allâh'ın Sizin için Qâim* kıldığı Mallarınız’ı Sefihler’e* vermeyin. Bunlar’la Onlar’ı rızıqlandırıp* giydirin ve Onlar’a Güzel Söz* söyleyin. /Yetimler’i Nikah  Çağın’a* erişecekleri An’a kadar Ehliyet kesbettiler mi diye  deneyin*. Şayet kendilerinde bir Olgunlaşma* gördünüz mü hemen Onlar’a Malları’nı verin. Büyüyecekler diye İsraf* ile çabucak yemeyin. /Zengin* olan İffetli* olmaya çalışsın, Yoksul* olan da Artık Ma'ruf* bir şekilde  Himâye süresi’nde yesin. Malları’nı kendilerine verdiğiniz Zaman onlara buna karşı Şâhidler* bulundurun. Hesap-görücü* olarak Allâh yeter.’ (en-Nisâ/002-006)