V.Cüz

 

 

2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010

2011

 

         16 Eylül 2007/05.Cüz'den

 

 

cuz05-2007Münewwer Medine’nin, Mescid’i Nebisi’nin Bitişiği’ndeki Mütewâzi Lojmanlar’da (Hucurât: Odalar) kalıyordu Ehl-i Beyt..  Rasûl-i Ekrem Mescidi’nde ve Evleri’nde inen Kitâpla Ehlini Tezkiye ediyor, Evleri’nin Kapıları’nı Hikmet ile Tahkim ediyordu. O Bütün bir Ümmet için Uswe’ydi.; Eşler’i, Kızlar’ı da Hemcinsleri için bir Örnek’ti, Rics’’den arınmalı, sıradan biri gibi davranmamalıydılar. Bu Ev’de olanlar Medine’nin Nûr Evler’i için bir Prototip’ti. Müslüman Âile haqqında inen Âyetler’in ne Mânâ’ya geldiği bu Ev’e bakılarak belirginleşecekti. Ricâl’in Nisâ için Qawwâm Oluşu’ndan bahs’eden Kadınlar Sûresi’nin Âyetler’i de bu Bağlam içinde Nâzil oldu. 34.Âyet Ev’in İçi’ni, 35.Âyet Ev’in Âqıbet’i haqqında Medine Ümmeti’ni Muhâtap aldı.

Cihâd ya da Allâh’ın Fadlı’ndan darb’etmek için Evleri’ni bazen Uzun Süreler Terk ederek Çocuğu’na Hâmile, Çocuğu’nu emziren, Çocuğu’na Mürebbilik eden, Fıtratları’nın yüklediği bu Extra Tabiatlar’ı Gereği Erkeği ile Kesb Dawası’nda Eşit olarak Sorumlu tutulması Adaletsizlik olacak Kadınlar Tâife’si üzerinde Qawwâmiyet bir Sorumluluk’tu. Qawwam’dırlar[1]. Sûre-i Baqara’da anlatılan, Eşler’in arasını Ayırma gibi bir Fırsat için Rasat’ta olan, Yuva dağıtmayı gözetleyen Şeytân’ın Sinsi Weswâslığı’nı tam da bu Nokta’ya Dewre’ye sokacaktır. İnsanlar’dan olan Ordular’ı da Dedikodular’ı besleyeceklerdir.  Ben yokken ya Eşim… ya Beşik’teki Çocuk benden…..  En Uç Nokta’sı bu olabilecek Endişe-Korku-Wehimler..  Âyetler Kocası’na Gayb olan’ın Şâhid’i olan Kadın’a Kulluk Görevi’ni hatırlattıktan sonra Koca’ya dönerek konuşur, onu Terbiye eder.

Küçük Nisâ Sûre’si olarak anılan Sûre-i Nûr İspatlanmış Sadaqatsizlik ile İlgili Qâzâ Maqâmı’nı Celde’yle Yetklili kılmıştır. İspat’ı olmayan Şey ise, sadece bir Korku-Endişe’dir ancak. Değil bir Korku, sâdece kendisinin Tanığı olduğu bir Yolsuzluk Sözkonusu olsa bile İlgili Sûre Koca’nın Eli’nden bunu Dillendirme Haqqı’nı almıştır. İspat edemediği Şey’i dillendirdiği taqtirde onu İftira Celde’si ile Karşı karşıya getirmektedir. Ya gerçekten Haqlı ise Koca, ama başkasına İspat’tan Mahrum’sa? Nûr Sûre’si ispatlayamadığı Şey için Taraflar’ın Karşılıklı Lanetleşmesi’ni (İnanç’la Yüzleşmesi’ni), bu şekilde Boşanma’nın Yolu’nu açar. İspat’ı olmayan Şey’e ne Qâzâ Maqâmı’nın ne de İddia’nın bir Taraf’ı olan Koca’nın Celde Uygulama Haqq’ı vardır. Huquq’un böyle kurulduğu bir Ortam’da , sıra Psikolojik Tepki ve Töre’nin kendisine gelmiştir.

Wehimleriniz’in İspat’a dönüşeceği ya da Asılsızlığının ortaya çıkacağı ân’a dek İçiniz’deki Öfke’yi Yataklarınız’dan Hicret ederek söndürün. Celde bile Cild’e uygulanmaktayken Dövme Mânâsı’na Darb’ı işletebilmeniz nasıl Mümkün olacaktır? ‘Eşleri’ni Dövenleriniz’de Hayır yoktur’ buyururken Rasûl-i Ekrem, Dövme ile ilgili Özel Hayâtları’nda onun Eşleri’nin hiçbir Anı’sı olmamışken Kitâb ve Hikmet’in arasını ayıran bir Yorum’la Taşkınlıklar’a Vize bulmak nasıl Mümkün olabilecektir? ‘Hizmetcisi’nin Yüzü’ne vurmak bile helalleşecek bir Huquq doğurur ve Fidye’si ancak onu özgürleştirmek’ olurken Nuşuz Wehm’i nasıl Dövme ile dindirilebilir? Nitekim Koca’sı tarafından dövülen Kadın için Rasûl-i Ekrem Qısas’la hükmetmişti. Âyet ise başka bir Şey’i Murad ederek Parça Çözüm yerine Darbe için kalkan El’i kalkamaz etmeyi Murâd etti.  Ehli’ni Te’dib’e Ehaq olan Baba Örneği’nde bile Rasûl-i Ekrem, Kayınbabası’na ‘Biz sana Hakem olasın diye gelmiştik, Dayak atasın diye değil’ demişken..

Nuşuz’a değil onun Korkusu’na Sâhip olan Koca’nın Eli’ndeki Asa’yı böylece düşürür Âyetler: Haydi darbedebilirsen darb’et bakalım.. Öfke’ni dindiren bir Abdest al, Eyyûb’un Sabr’ı ve Keydesi’ni hatırla.. Birbiriniz’in Taqwâ Elbise’si olduğunuz, Weli’si bulunduğunuz Eşleriniz’le waazlaşın. O Beyt’in Huququ’nu Muhâfızlığa, siz Allâh’ın Fadlı’ndan İbtiga için Arz’da darb’etmeye…Allâh Nûr Evleri’ için Müsna Âyetleri’nde böyle Meseller darb’eder.

 

      Alıntı:

 

4-034 "Allâh’ın* bazısını bazısına Tafdil* etmesi, (her birine Farqlı Yetenekler vermesi)  ve Onlara kendi Malları’ndan* harcaması* nedeniyle Erkekler* Kadınlar* üzerinde Qawwâm’dırlar* . İyi Kadınlar* Allâh’a Gönül’den itaat edenler*, Allâh, nasıl koruduysa* öylece Gayb’ı* (Eşi’nin Şehâdedi’nde olmayanları) korurlar. Nuşuzları’ndan* korktuğunuz* Kadınlar’a Waaz* edin (Hududu’llâh’ı bir Weli olarak hatırlatın) . Yataklar’dan Hicret edin. Buyrun darb’edin* (!). Allâh’ı hatırlatan size İtaat* ederlerse aleyhlerinde bir Sebil* aramayın.  Kuşkusuz Allâh Yüce'dir*, Büyük'tür*.

/Siz ey Ümmet, Evliler’in aralarının açılmasından* korkarsanız bu durumda Erkeğin Âilesi’nden* bir Hakem*, Kadın’ın Âilesi’nden bir Hakem* gönderin. Bunlar aralarını  Islâh* etmek isterlerse Allâh da aralarında Başarı* sağlar. Elbette Allâh* Alîm'dir*, Haberdâr'dır*.’  (en-Nisa/ 034-035)

 

  

Muqâbele Edenler:

 

(Hârûn Qonewî) ‘Qawwâm Kavram’ı Üstünlük içerir mi? Harcamalar’ı Kredi Kart’ı ile yapan bir Bayan Qawwâm Konumu’nda olur mu? Keremiyet ile Tafdiliyet Kavramları’nın aynı Mânâ’da verilmesi Yanlış Anlamalar’ı doğurmuyor mu? Ticârî Zekâ’sı ve Pratiği iyi olan bir Nisâ’nın Yönetici olması Feministçe bir Yaklaşım mı olur? Yakın Geçmiş’te Siyahlar’ın Eğitim’de Gerikalmışlıkları, onların Zekâ olarak Aşağı olmalarıyla, Zekalar’ı da Siyah olmalarıyla ilişkilendirilmiştir. Bu durum gibi Kadın’ın Cinsiyet Açısı’ndan mı yoksa   Zekâ Açısı’ndan mı Erkek’ten geri kalır Soruları’nı berâberinde getirmez mi?’

 



[1]          onları gözetlemekle Yükümlü’dürler bak:4/135 ve 5/8 Gözeten, tam yerine getiren, Ayak’ta tutan