Birkaç Değini 1997

            1993-1997 Yılları Arasında Berlin ve NRW Bölgeleri’nde de İlk Üç Seri’yi (Qur’an İlimleri, Riwayet İlimleri I, Müslüman Düşünce Tarihi ) 60a Yakın Kursiyer ile sürdürdük. Bu Çalışmalar İsimler'ini Teşekkür’le anmak istediğim Arkadaşlar’ın Katkıları olmasa gerçekleşemezdi. Rasul-i Ekrem’e kaldırılan bir Söz’de denildiği gibi ‘İnsanlar’a Teşekkür etmeyen Allah’a da Teşekkür etmez.’ Öncelikle Berlin’i Yurt edinmemde Sıkıntılı Günlerim’de El uzatıp Çağdaş bir Muahedat Örneği sergileyen  İlhami Büyükbaş başta  olmak üzere, Rehberlik Dersleri ve 93de’ki Qur’an ve Riwayet İlimleri için Bürosu'nu Tedris için Kullanımıza Tahsis eden R. Ekici’ye, Dersler’in daha Geniş bir Yer’de yapılması ve benzeri Sair Çalışmalarda kullanabileck bir Buluşma Yeri Tesis etmek üzere Gayret gösteren Treffpunkt Komitesi Üyeleri Şevki Karasu, Celaleddin Aktürk, Yılmaz Gün, Talib Gökdemir, İlhan Doğruöz’e, bu Güzel Tasarı gerçekleşmeyince 93de Kuruluş’unu başlattığım Berlin 93 Kütüphanesi’ni devralarak yeni bir Mekan’a taşıyan ve Okul Etkinlikleri için Kullanım'ına İzin veren Kütüphane Sorumlusu Bedreddin Çiftci, İlhan Doğruöz , İlhami Büyükbaş , Tarık Ercan’a, Okul’un Finans Kasası’nı 93 Yılı'nda Tesis eden Celaleddin Aktürk’e, 94 de Dersler’in Ücretsiz verilmesini sağlamak için Okul Giderleri’ni üstlenen Berlin 93 Kütüphanesi Aktif Üyeleri’ne  Teşekkür ederim.

            Dersler’de benim Katkımın Görünmez Desdekcisi olan Proje Sorumluları’nı [1] anmamak Wefasızlık olurdu. Kursiyerler'in birbirleri ile daha yakından ve Kardeşce tanışmalarını arzuladım. Kimdiler, nereden, Hangi Yıl’da geldiler, ne tür Donanımlar’a Sahip’tiler? Tanışarak Sorumlulukları paylaşsınlar, ya bir Çığır’ın Başlatıcısı ya da Desdekcisi olsunlar. Dersler’i Amaç değil bu tür Etkinlikler için Araç bilsinler. Dersler’e de Katkı’da bulunmak üzere Çalışanlarımız olacaktı, oldu da. Köln Kitap Kulubü Çalışanları - ki Teşekkür’de onları unutmak olmaz- Eylul 96 dan beri Her Ay’ın İlk Pazar Günü bir araya gelerek Dersler’i Seminer şeklinde birbirlerine sunuyorlar. Berlin’de de Muhtelif Arkadaşlar Ders Serileri’ne Katkı’da bulundular.[2] Bedreddin Çiftci  Fihrist Üzerine Çalışması'nı kitaplaştırdı, Çiftci   İnternet üzerine Çalışmalarını sürdürüyor.[3] Recep Aykan’ın Fihrist’i Mürşit 1 Komputer Proğramı’nda kullanıldı. 97de Kitap halinde basıldı. Gönül ister ki Güzel Etkinlikler kapanmasın, Yenilerinin İlavesi ile sürsün. Köln Kitap Kulubü, Değişim Dergisi, Berlin 93 Kütüphanesi vd. 1994 , 11 Ocak’ında Gündem’e gelen Çeviri Kurulu Projesi.. Çalışmalar yeniden Aktif bir şekilde Hayat’ın içine dönsün. Ezan okuyan Münâdi nerede? İnsan’a küsülür ya Tanrı’ya!

            Bir kaç Değini de Qur’an İlimleri üzerinde olsun.

            97de İlk kez Ders Materyali’ni Dersler’in başlaması ile birlikte sunmuş olacağız. Bu Özet Notları, isteyenler Disket üzerinden Temin edebilirler. Ayrıca Her Ders’in Kapsamlı Notlar’ını da Ders Sonu’nda Disket ya da çoğaltmak üzere Teksir şeklinde alabilirler. Kopi Makinası’na Sahip değiliz. Önceki Sömestirler’de zaman zaman yaptığımız Testler'i Kursiyerler dilerlerse kendi aralarında tertipleyebilirler. Kütüphane Projesi yeniden Realize edilebilirse Okulumuzca hazırlanan Okuma Parçaları’nı içeren Kopi Dosyaları’ndan Kursiyerler’in İstifade İmkanı doğar.

            1996 Yılı’nda  bir Akedemisyen Türkiye’deki Qur’an Eğitimi’min Gelişmesi üzerine şunları yazıyor:

‘Ülkemizde Cumhuriyet Sonrası Yıllar’da Qur’an İlimleri Çalışmaları’nı Motive edecek Faktörler yok denecek kadar azdı. Çünkü, Yüksek Dini Tahsili veren Kurumlar bundan sonraki Yıllar’da yavaş yavaş kurulmaya ve gittikçe de güçlenmeye başladı. Mesela 1949-1981 Yılları’nda Türkiye’de Yüksek Tahsil veren Kurumlar’dan sadece bir İlahiyat Fakultesi, İslami İlimler Fakultesi ve 8 Tane Yüksek İslam Enstitüsü vardı. 1986’lı Yıllar’a kadar Türkiye’de Tefsir Alanı’nda sadece bir Prof. vardı. Buna Muqabil bu Gün Türkiye’de Yüksek Öğretim yapan 5 i 2 Yıllık İlahiyat Meslek Yüksek Okulu, 23 ü de Fakulte olmak üzere Toplam 28 Kurum Faaliyet göstermektedir. Bu Kurumlar’da onbinlere varan Öğrenci Lisans, binlere varan Öğrenci de Yüksek Lisans ve Doktora Düzeyi’nde Öğretim görmektedir. Bu Kurumlar’da Tefsir Alanı’nda 20 ye yakın Profesör vardır. Bu Kurumlar’da 500 e yakın İmam Hatip de eklense İslami İlimler’e olan Teweccüh’ün ne kadar Fazla olduğu daha İyi anlaşılır.’[4]

            Bu Sızlanma ve arkasından gelen Hamd’ı, Türkçe’nin Literatürü’nden yararlanacak Avrupa’daki Çalışmalar’a da Teşmil edebiliriz. 35 Yılı’nı geride bırakan bir Göçmen Kuşağın 20 Senedir  camileşmeye başladığını, son 10 Senedir Siyasi Bilinc’e erdiğini düşünürsek Normal bir Sürec’in Dewam ettiği görülür. 5 Yıl önce Değişim Dergisi ve Okur Yazarları arasında süregelen Tanışma Toplantıları Sırası'nda Qur’anî Eğitim’e Vurgu yapanlar içinde yer aldım. 1994 Essen Eğitim Tebliği’nde Geçmiş ve Gelecek Beklentilerim üzerinde durdum. Gönül, Ses’inin Solo’dan kurtulmasını ve Heba olan Yıllar’ın Telâfi’sinde Heba olacak Yeni Yıllar’ın yaratılmamasını arzuluyor. Üniversite’ye gitme Oranı'nın düşüklüğü, gidenler içinde bitirenlerin Azlığı, bitirenler içinde Kurumlar’a yerleşen ya da Alternatif Şekilde Eğitim’inin kazandırdığı İmkanlar’dan yararlananların Azlığı İnsan’ı üzüyor. Daha 95 de Kelim Sıddıqî, Abdulcevad Falaturi yaşıyordu. Onları Avrupa’da yaşayan Müslüman Düşünce içinde anlatmıştım. Selefler’in yerini dolduracak bir Halef olmaya Gayret edenlerimiz niçin bu kadar az? Umalım bu Tür bir Teşvik’i amaçlayan ‘Sosyal Bilimciler Derneği’ yeniden Realize edilsin. 1994-95 deki M.Kemal Özdemir’in Tesis etmeye çalıştığı Okulumuz'un Arapça Kursları canlanabilsin.  5 Sene önce Berlin’e geldiğimde Oda’da Yer kaplamayan Çocuklar’ın birçoğu, Bugün sizlerin Boylarına ulaşan Delikanlılar olmuşlar. Geleceğimiz onlar. Onlara ‘Qur’an oku’, deme yerine Qur’an okuduğunuzu göstermeli, ‘Gıybet etme’ deme yerine Arkadaşlarınızı Gıybet ederken sizi hiç görmemiş olmalarını sağlamalı değil misiniz? Eğitim’in Taqlid Boyutu çok Önemli. Gelecek için nasıl Para getiren Meslekler olduğunu konuşmak yerine, onları okumaya Motife etmeliyiz. Küçük Yaşlarımda Kitap okumam için İmkanlarını bana açan Babamı Şükran’la anıyorum. Küçük Yaşlar’da Çocukların Dil Öğrenme Yetenekleri'nin Büyük olduğu Malum. Ana Dilleri, Yerlilerin Dili ve Arapça olan Ümmet Dili’ni Küçük Hafızalar kazansın. Kazansın ki bizden sonrakiler bu Dersler’i okullaştırıp toplumsallaştırabilsinler, ehliyetlice yürütebilsinler.

            97 Yılı Ders Serileri için Mekanlarını kullanmaya İzin veren ‘Çocuk Eğitim Kurumu’na[5] Teşekkür ederken, Doğrular’ın Allah’a, Yanlışlar’ın biz Noksan Kullarına ait olduğu Malum’unu bir kere daha İlam ederim..

                                                                                                            Mart 1997 , Berlin

98’e Not

            Ulumulhikme/Berlin Okulu’nun 6.Yılı’na girdiğimiz şu Günler’de Qur’an İlimleri’ni 7.kez sunmaya Niyetli’yiz. Allah’a hamdolsun. Proje Sorumluları ile yaptığımız İstişareler Sonucu Her Yıl bir kez bu Seri’nin sunulmasını Uygun bulduk.  Yeni Dönem Proje Sorumluluğu’nu üstlenen Çelik Ailesi’ne, 1 Mart 1998 Koordinasyon Toplantısı’nda Binalarını Ders Mekanı olarak kullanmamıza İzin veren M.İ.B. Sorumluları’na Teşekkür ederim. Önceki Dönemler’de Dewamsız olan Kursiyerlerimiz[6] umarım Eksiklikleri'ni İkmal etme Fırsatı bulurlar. Bu Dönem Dersler’in 1/3 ünün Arkadaşlarımızca verileceğini umuyorum.

            Geçen Sömestir Teksir olarak Ders Başında verdiğimiz ‘Qur’an İlimleri’ne Giriş’ Ders Notları’nı yine Disketler Halinde Proje Sorumluları’ndan Temin edebilirsiniz. Her Ders’te İlgili Geniş Notları da Kopi ile edinebilirsiniz.

            TBS Sertifikalı Arkadaşlarımızın Berlin’in Tenwir'i için Aktif Katkıları'nı görmekten Kıvanç duyacağım. Sene içinde MIB Kantin Panosu’nda Asılı duran ‘Mezunlar Derneği’ Çağrımız’ı bu Giriş Yazımız'da da alıntılayarak hatırlatmış olalım:                                                         ÇAĞRI

            11 Ocak 1993 den beri 9 Sömestir Dönemi’nde   Berlin, Köln, Duisburg Kentleri’nde Qıraat Halkaları’nında 8 Proje Sorumlusu’nun ‘Vorstand’lığı altında 255 Kursiyer’in Talebi üzerine 6 Ana Konu’da hazırladığım Ders Serileri’nden 3 ünü sundum. Bu Süre Zarfında 61 Kursiyer[7] , en az bir Ders Serisi’nde %80 oranında Dewamlılık gösterdi. Bunlar içinde 25 Arkadaşımız[8] her 3 Ders Serisi’nde de bulundu. Bunlar içinden 6 Arkadaşımız da Proje Sorumlulukları üstlendi.[9]

            24 Ekim 1992 de Aachen’de verdiğim Tebliğ, Mart 1992 Değişim Dergisi’nde yazdığım Makale, 3 Ekim 1993 de yaptığım Treffpunkt Komitesi Çağrısı[10], 16 Aralık 1994 de Essen Eğitim Tebliği’ndeki[11] İlkeler'in Işığı’nda 5. Yıldönümümüze yetişmek Koşulu ile [12] Berlin Okulu’nun Proje Sorumluları’nın Vorstand’lığında Mezun Kursiyerleri bir araya toplayacak Legal bir Tüzüğe kavuşturulmasını umuyorum. Böylece Okul Meclis Şemamız’ın Eğitim, Finans Birimleri yanında 3. Ayağını kurmuş olacağız. Bu Konu’da 62 Arkadaşımız’ın Önerileri, Örnek Tüzük Taslakları’nı 1 Aralık 1997 Tarihi’ne kadar Direk ya da Proje Sorumluları üzerinden Yazılı olarak birbirlerine ulaştırmalarını bekliyorum.’

                                                                                                           Mart 1998  ,Berlin

2000’ler de  Qur’an İlimleri

            Sekizinci defadır Qur’an İlimleri Dersleri için ‘Bismillah...’ diyorum. Her Besmele’nin Öncesinde bir Niyet, her Besmele’nin öncesinde bir Arayış, bir Araştırış.. Her bir Yeni Seri, bir önceki Yorgunluğun ardından gelen ‘Yeniden Yorulma’ Buyruğu’na bir İcabet... Çatırdayan Sırtımız’ı doğrultalım diye Elimiz’e Baston verenlere Teşekkür Borçlu’yuz.. Asıl Teşekkürse, çatırdamaya Konu olan bir ‘Sırt’ı bize İhsan eden, bize ‘Wus’at’ımızın üstünde bir Yük Teklif etmeyen Rabbimiz’e..

            Yedi senedir Qur’an diyerek başlıyoruz okumaya.. Tüm Ders Disiplinleri’ni O’nunla önceliyor, O’nun için Taqdim ediyoruz.. Sonra tekrar O’na (Qur’an’a) dönüyoruz.. ‘Berlin’de Wucut bulacak bir Okul’un , Berlin’i içine alan Kıta’ya, Dünya’ya, onun Geleceğine düştüğü Notu; Zamansal Yakınlığın doğurduğu Hipermetropluğun buğulandırdığı Kuşkusuz.. ‘Buğu’ , Karanlık değilse de, Karanlık’ta avlanmayı sevenler, ‘Birşeyleri buharlaştırdıklarına’ Erken seviniyorlar...

            İsa Mesih’in Müjdesi olan ‘Qur’an PeygamberiAhmed’in Müntesipleri olarak içine girdiğimiz 2000li Yıllar’a Müjdemiz ne? ‘Kelime-i Tayyibe’nin ‘Geleceğin Wasatı’nda açacağı Yemiş ve Yetiştiriciler’inin Koordinatı üzerinde  söylenecek çok Söz var.. Söz uçar, Yazı kalırmış.. Yazı, yaşanan bir Yazgı olabilirse, ‘Sünne/Tradition’ Galip gelecek demektir.. ‘Galip gelecek’ olan elbette Medenî Okullar’dır, bunda Kuşku yok ama, bizler kendimizi değiştirmezsek, Allah’ın yerimize getireceği başka Qawimler'in olduğunu bir hatırlayabilsek, bir ‘ileriye saran’ Kayıt Aracı’nın Tutanakları'nda, Zürriyetimiz’in kaçının ve nasıl ‘Belâ’ dediklerini seyretmeyi bir denesek...

            İkibinler’den Üçbinler’e yaşanacaklar’da bizleri Yanlış’a bir Zincir yapma Allah’ım!  Geriler’e dönüp de bakacaklardan bize bir Selam lutfet!

                                                                                                    30 Mayıs 2000, Berlin 


 

[1]          Qur’an İlimleri Proje Sorumluları: İlhami Büyükbaş (93), B.Çiftçi/ Ramazan Gezer (94), Taceddin Şimşek/ Fatih Çakmak (95), Mehmet Doğan (95), Bedreddin Çiftci (1997)

[2]          Bedreddin Çiftci, Ramazan Gezer, İlhami Büyükbaş, Tahsin Görgün, M.Kemal Ö., Oğuz Çelik

[3]          96/el-Alaq Suresi Tefsiri’nde kullandığım Grafik’le Anlatım O’na ait .

[4]          Çiçek, M. Halil, 20.Asır’da Qur’an İlimleri Çalışmaları, 1996, İst, s.26

[5]          Muslimische Informations- und Bildungsgemaende Berlin.  (Erziehung und Bildung für Kinder.)

[6]          Qur’an İlimleri %80 Devamlı Kursiyerler: Ramazan Ekici, Faruk Bal, Şevki Karasu, Celaleddin Aktürk, Recai Şentürk, Talib Gökdemir, Receb Karagöz, Hikmet Yılmaz, Hüseyin Ürkmez, Asalet Sancaktaroğlu, İlhan Doğruöz, Receb Aykan, Yılmaz Gün, Aydın Ataseven, Murat Türkyılmaz, Nurettin Kavak, Mehmet Birgin, Mustafa Ballıoğlu, Zülkif Ayık, Abdulkadir Gürlek, Ahmet Ürkmez, Metin Çetinkaya, Necmi Uludağ, Rıza Karataş, Sedat Yıldız, İlhami Büyükbaş, Taceddin Şimşek, Erdoğan Aktürk, Ramazan Gezer, Muzaffer Gün, S.Ahmet Yalçın, Abdulkadir Sadıç, Ayhan Eşgünoğlu, Miktat Karaalioğlu, Bedreddin Çiftci, Oğuz Çelik, Ömer Büyükbaş, Hacı Bindal, Abdullah Güllüoğlu, Özcan Çam, Ahmet Boyraz, Hasan Özsoy, Murat Tosun, Halil Ayık, Hasan Korkmaz, İhsan Çolak, Osman Üçüncü, Soner Özdemir, M.Aydın Ataseven,Şenol Türkmen, Cengiz Öztürk, Ramazan Ayyıldız,Tarık Ercan

            Berlin Qur’an İlimleri  Devamsızları: Abdulkadir Ekinci, Abdurrahman (Hamb), Ahmet Kaya, Ali Kılıç, Arif Meydan, Ayhan Delikaya, Ayhan Şamil Bozgeyik, Ayşe Çelik, Ayşe Çetinkaya, Bayram Salman, Bilal Ağbalık, Bilal  , Bilal Torunoğlu, Bünyamin Özdemir, Burhan Kesici, Celaleddin Şert, Cemil Kıratlı, Cen Cengiz, Cesim Kızılırmak, Cihan Aktürk, Dursun Yılmaz, E.Salman, Ebubekir Ekici, Erbay, Erdoğan Yılmaz, Ergun Kuru, Erkan Kılıç, Ersin Kocakaya, Ertekin Aktürk, Fatih Gökdemir, Galip Yüksel, Hasan Özdemir, Hasan Ürkmez, Hüseyin Gültekin, Hüseyin Leibner, Hüseyin Ürkmez, Kemal Aykut, Kenan, Kerem Özbay, M.Çelik’in arkadaşı, M.Kemal Özdemir, Mahmud Uslu, Mahmuh Hoca’nın oğlu, Mehmed A.Sezgin’in Komşusu, Mehmet Kapan, Mehmet Sezer, Memduh Akkoç, Muhammed Çelik, Muhammed Dilek, Murat Topuz, Mustafa Çelik, Nebahat İmamoğlu, Nihat Çimen, Niyazi Kellegöz, Nurhayat İmamoğlu, Ömer Sevindik, Orhan Sarı, Ramazan Delikaya, Ramazan Sağdıç, Rauf Temel, Refik, S.Başakkıran, Sabit Yaldız, Saim Erol, Salih Özdemir, Salim Tavlı, Sedat Arlı, Sedat Emirler, Selim Ergen, Serdar Güler, Serkan Erol, Talha Akan, Şadi Karatepe, Şahin Öztürk, Türker Karalar, Veli Durak, Veli Karakaya, Yalçın Vural, Yalver Durdu, Yaşar Özçelik, İlhami Uzun, İlim Özdemir, İsmail Kapan, İsmail Kıratlı, İsmet Mısıroğlu, Zeki Delikaya

[7]          Abdulkadir Gürlek, Abdulkadir Sadıc, Abdullah Güllüoğlu, Ahmet Boyraz, Ahmet Ürkmez, Ali Oral, Asalet Sancaktaroğlu , Ayhan Eşgünoğlu, Ayşe Çetinkaya, Bedrettin Çiftci , Bilal Ağbalık, Bilal Bingöllü, Celalettin Aktürk, Cengiz Öztürk, Erdoğan Aktürk, Faruk Bal, Hacı Bindal, Halil Ayık, Halim Uslu, Hasan Korkmaz, Hasan Özdemir, Hasan Özsoy, Hikmet Yılmaz, Hüseyin Ürkmez, Kemal Kök, M.Aydın Ataseven, Mehmet Birgin, Mehmet Suveren,Metin Çetinkaya,Miktat Karaalioglu, Murat Tosun, Murat Türkyılmaz, Mustafa Ballıoğlu, Muzaffer Gün, Necmi Uludağ, Nurettin Kavak, Nurhayat İmamoğlu, Oğuz Çelik, Ömer Büyükbaş, Osman Üçüncü, Özcan Çam, Ramazan Ayyıldız, Ramazan Ekici, Ramazan Gezer, Recai Şentürk, Receb Aykan, Receb Karagöz, Sedat Yıldız, Selahaddin Ertuğrul, Seyyid Ahmed Yalçın,Soner Özdemir,Süleyman Kocaman, Taceddin Şimşek, Talib Gökdemir, Tarık Ercan, Şenol Türkmen, Şevki Karasu,İhsan Çolak,İlhami Büyükbaş, İlhan Doğruöz,Yılmaz  Gün,Zülkif Ayık                   

[8]          Abdulkadir Sadıc, Ayhan Eşgünoğlu, Bedrettin Çiftci , Hacı Bindal, Hasan Özsoy, M.Aydın Ataseven,Metin Çetinkaya, Murat Tosun, Mustafa Ballıoğlu, Oğuz Çelik, Ömer Büyükbaş, Özcan Çam, Ramazan Gezer, Recai Şentürk, Receb Aykan ,Receb Karagöz, Seyyid Ahmed Yalçın, Taceddin Şimşek, Talib Gökdemir,Şenol Türkmen, İlhami Büyükbaş, İlhan Doğruöz, Yılmaz Gün, Zülkif Ayık, Cengiz Öztürk                      

[9]          İlhamı Büyükbaş, Bedreddin Çifçi, Oğuz Çelik, Taceddin Şimşek, Ramazan Gezer, S.Ahmet Yalçın (10 Sömestir’den Ersin Kocakaya)

[10]         Çağrı: Arzın bir Parçası olan  Berlin’de, Fesad’ı Zayıflatıcı Islah Çalışmaları’na ( Amelu's-Salihat) bir Plartform olacak, belki İstiqbal'de Almanya hatta Batı Avrupa'nın Kuşatıcı Geniş Çaplı Meclis’ine Yöresinden bir Rükün olarak Desdek verebilecek bir Küçük Adım için Müslüman Çalışma Gurupları’nı bir Treffpunkt Komitesi  oluşturmaya Dawet ediyorum. (24 Ekim 1994’de Komite’nin fiilen çoktan son bulan Hali'nin İlanı: ‘1992 Yılı’nda önerilen Beş Kişilik Kurucu Komite kendini feshetti. Yıl içindeki Öalışmaları için Teşekkür ederiz. Çalışma Gurupları’ndan Yeni Komite için birer Temsilci belirlemesini istiyoruz...’)

[11]        Son Bölümü Gelecek Projesi’ne ayırdım: Gelecek Projemiz : 5 Temel Bilim’in üzerinde uzmanlaşmak isteyenlere Sahih Bilgi’ye açılan Referanslar verilmeye çalışılması, bunlar Proje. Bunlar üzerinde 50 ye Yakın Arkadaş’la Tedrisat yaptık. İmkan bulur, Finansal Destek görürse, Konu’nun Uzmanları çağrılabilir. Berlin'in İmkanları buralara taşınabilir. Kaliteli Konferanslar Serisi doğabilir.. Gelecek için bir Çağrı bu. Akademiker Arkadaşlar’ın Desteği, İmkanlar olursa. Avrupa'nın Geleceği için Ciddi bir Üniversite oluşturulursa bu Çalışmalar’dan beklenen Verim alınmış olur. Beklentim Teknik, Sosyal Okullar’da okuyan Arkadaşlar’ın Eğitim’e Katkısı, Finansal İmkanları olanların Katkılar’da bulunmasını Taleb ediyorum.  İlim Adamları’nın Daweti için Davetiyeler çıkarırız. Böylece dünden beri anlatılan Projeleri gerçekleştirecek Eğitici İnsanları (Yarının Kurucularını) yetiştirmiş oluruz. Bunun Hayati bir Zaruret olduğuna inanan Arkadaşlar’la konuşalım derim.

[12]        11 Ocak 1998