Ramazan Okumalar’ı

2001-2011

 

I.Cüz

 

 

2001 2002 2003 2004 2005 2006  2007 2008 2009 2010

2011

 

23 Eylül 2006/01.Cüz'den

Cuz01-2006 

Hira Peygamberi’nin, ‘Emin Beldesi’ni Güney’de bırakıp Qudüs Yolu üzerinde Yesrib’i kendisine ‘Medine edindiği Yıllar’da Nâzil olan İlk Sûre’dir el-BaqaraHira’dan ‘Mescid-i Haram’a süzüldüğü Yollar, Yıllar, Hâtıralar; Ata’sı İbrâhim’in Duâsı’ndan bahs’eden Baqara Âyetler’i ile ona ve Güzin Ashâbı’na neler yaşatmıştı kimbilir?

Kutlu Nebî’nin Dili’nde ‘Baş’ı Rahmet’ olarak Tawsif edilen Şehr-u Ramazan’a Terwihalarla Merhâba diyoruz ‘Bu Gice’. Qa’be’nin Dâmı’ndaki, Âmine’nin Evi’ndeki Melekler’in ; Adı’na Salât-u Selâmlar gönderilen  Müreffi Mabedler’de çırpışan Kanat Sesleri’ni duyumsuyoruz. Medeniyeti’nin Fetret Dewri’nde ‘Ulu Mabedler’ birer ‘Gâr-ı Hira’… ‘Minberler’ Rahlesi’nde 1.Cüz’e bakan Çehreler’e sesleniyor: ’Oku.’ ‘Belde-i Emîn’in 1300 Yıl İstiqâmet verdiği Dâr-ı İslâm’ın Yetimleri’nde Koro’ya dönüşen Yankı: ’Mâ Ene bi Qâriin.’ Qureyşî Yüzyıllar’dan Itrî’nin Qubbeler’de yankılanan Sadâsı:

’Kalk ve Tekbir et, ey Wâris-i İbrâhim, ey Wâris-i İsmâil.’ Kitâb’ı Ta’lim et, Hikmet’i Tilâwet…Medeniyeti’nin Qawâidi’ne dökülsün Harçlar, dökenler Qubbeler’e Ref’ olsun..

Mabedler’den Dîn-i Hayât’ın Akifler’i Meydanlar’a yürüsün: ’Korkma, Maqam-ı İbrâhim’in İmâmet’i Gönler’de..’ Korkma, Mesâcida’llâh İbrâhim’in Çağrısı’na İcâbet’le dolup taşacak Gufrân-Furqân Ayı’nda.

 

 

 

 

Alıntı:

2-126Hani Rabb'i, İbrâhim'i* birtakım Kelimeler’le* sınamıştı. O da bunları  tamamlamıştı. "Seni elbette İnsanlar’a İmâm* yapacağım" demişti. İbrâhim "Ya Zürriyetim’den* olanlar?" deyince Allâh  "Zâlimler benim Ahdim’e Nâil olamaz" demişti. /Hani Biz Beyt u’llâh * İnsanlar için bir Mesâbe* ve Emmiyet* kıldık. "İbrâhim'in Maqâmı'nı* Musalla* edinin", İbrâhim ve İsmâil'e* de, "Evim’i Tawaf *edenler, İ’tikaf’a* çekilenler ve Ruqu* ve Secde edenler* için Temiz turun" diye Ahid verdik. /Hani İbrâhim: "Rabb'im, bu Belde'yi* Güvenlikli kıl ve Ehli'nden* Allâh'a ve Âhir Gün’e inananları Ürünler’le rızıqlandır" demişti de "Küfredeni de az bir Süre yararlandırır, sonra onu Ateş Azâbı’na uğratırım. O ne Kötü bir Dönüş’tür" demişti Allâh. /İbrâhim, İsmâil'le birlikte Beyt'in Qaideleri’ni yükseltirken  demiştilerdi ki: "Rabb'imiz! Bizden qabul et, Elbette Sen İşiten'sin ve Bilen'sin. Rabb'imiz! İkimizi sana Teslim olmuş*  İnsanlar kıl ve Zürriyetimiz’den *de sana Teslim olmuş bir Ümmet* yap. Bize Menâsıq’ı* göster ve Tewbemiz’i qabul et. Elbette Sen Tewwâb'sın ve Rahîm'sin. Rabb'imiz! /İçlerinden onlara bir Elçi *ba'set*, onlara Âyetleri’ni Tilâwet etsin*, Kitâb'ı* ve Hikmet'i* öğretsin ve onları arındırsın. Elbette Sen Azîz'sin, *Hakîm'sin*."  (el-Baqara /124-129)

 

 

 

 

 

    TERTİL I

 

Qıraat Halka’sı:

http://user.cs.tu-berlin.de/~beyyinat/Interaktif/ke/ke-fatiha.html

 

Küçük Okurlar:

5/Fâtiha Sûre’si  

 

Hitâbeler:

http://de.groups.yahoo.com/group/ulumulhikme/message/596

 

 

 

Kalanlar:

 

Baqarâ     025-029

             040-046

                 062-066

                 074-121

                 130-141