XVI.Cüz

 

 

 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010

 2011

 

01 Aralık 2001/ 16.Cüz

 

            Kehf Sûre’si, Sûre’ye İsmi’ni veren Qıssa'dan başka İki "Çok Farqlı" Qıssa daha içerir. "Çok Farqlı"dır , ikisi de cuz16-2001hem Tefsir Târihi'nde hem ‘Müslüman Edebiyâtı'nda Derin Etkiler bırakmıştır. "Mûsâ ve Sâlih Kul" ile olan Yolculuğu’nda yaşadığı "Ledünnî Haqiqatler"in Çözüm’ü yerine, Qıssa'nın taşıdığı "Hisse"nin "Allâh'ın Küllî Planı"na yaptığı Vurgu, Okurlar’ın Zihni’nde Ön Plan’da olmalı.. Müslüman Târihi'nin Bugünü’nü Açıklama’da zorlandığınız "Bir Nice Sorunsal"ı bu "Hızırca Cewâplar"ın Işığı’nda "Teenni" ile okumaya ne dersiniz?

Zü’l-Qarneyn Qıssası’nın Qur'ân'da tekrarlandığı bir İkinci Bölüm yer almıyor. O'nun Târihsel Misyonu’ndaki "Mübhemiyet" de pek Önemli değil. "Nuzul Ortamı"nda taşıdığı Anlam üzerine eğildiğimde Rasûl-i Ekrem'in İsmâil ve İshâq Sıbtı’nı meczeden "Qarneyn" Wasfı’na atfın İzleri’ni duyumsuyorum. "Qıraât Ortamı"nda Qarneyn'in İkinci Bin'e (Milenium) a olan "Lâzimesi" Haz veriyor. Her ne kadar "Qarneyn Sâhibi"nin Qıssa’sı Qur'ân'da tekrarlanmıyor olsa da, bu Qıssa içinde geçen "Ye'cuc-Me'cuc" Topluluğu 21.Sûre'de Tekrar Karşımıza çıkacak. Bu kez Duvar'ın Arkası’ndan çıkarak tüm Küre’ye yayılan bir Salgın olarak.. 1989 Duvarı'nı izleyen Küresel Gelişmeler’i bu Metinler içinde hissettiğimi söylesem "Uçuk" bulunur muyum?

Meryem Sûre’si'nin Mushaf Tertibi’nde 19.Sıra’ya yerleştirilmesi onun Hoş Tewafukları’ndandır. Rasûl-i Ekrem'e Klasik Qureyş Besmelesi’ne "Rahmân" İsmi’ni ekleyerek, O'nu Araplar’a "Hristiyan Tanrısı"nı Empoze etmek isteyenlere Müddessir 30.Âyeti’nde verilen Cewâb’ın bir Uzantı’sı olarak Îsâ Mesih'in Qıssası’nın anlatıldığı Meryem Sûre’si, bu Anlamlı Sayı ile Qur'ân'daki yeri’ni alır. Ne Enteresan’dır ki Bütün Qur'ân'da Toplam 56 kez kullanılan Rahmân İsm’i tek başına Meryem Sûre’si'de 1/3 Oranı’nda tekrarlanmaktadır.

Meryem Sûre’si'ni Siyer Kaynakları’nda Habeşistan Kralı'na Ca’fer ibnu Ebi Talib tarafından okunurken bulursunuz. Îsâ Haqqındaki ne düşündüklerini soran Necâşi'ye Lukas'ta benzerini bulabileceği bu Metinler’le Karşılık verilmiştir. Sûre'nin bu İlk Fonksiyonel Yanı ile bugünkü Küresel Hercümecz içindeki "Dialog" ve "Göçler"le Bağlantı’sı üzerinde elbette söylenmesi gereken Sözler vardır.

 

            Alıntı:

 

19-019            ‘Kitap'da* Meryem'i* de zikret*. Hani o, Âilesi’nden* ayrılıp Doğu’da* bir yere çekilmişti. /Sonra onlardan perdelendi*. Böylece O'na Rûhumuz’u* gönderdik. /Rûh Meryem’e Normal Beşer* kalıbı’nda göründü. Bunun üzerine Meryem "Ben, senden Rahmân'a* sığınırım*. Eğer Taqwâ* Sâhibi’ysen bana zarar verme " dedi. /"Ben, Sana Tertemiz* bir Oğlan* armağan* etmek için Rabb'imin bir Elçisi'yim*" dedi Rûh. /O: "Nasıl Oğlum olabilir? Bana hiçbir Beşer dokunmadı , ben Utanmaz* biri değilim" dedi. /" Böyle" dedi Elçi Rûh. "Rabb'in buyurdu ki: Bu benim için Kolay’dır*. O'nu İnsanlar’a* bir Âyet* kılacağız ve Bizden bir Rahmet*."  /İş* Kesinleşti. Meryem Gebe* kaldı, sonra O'nunla Issız bir Yer’e* çekildi. /Doğum Sancısı* onu bir Hurmadalı’na* sürükledi: /"Keşke daha önce  ölseydim*, Hâfızalar’dan* silinseydim" diyordu. /Altından O'na seslenildi*: "Hüzünlenme*, Rabb'in aşağıda bir Çağlayan* hazırladı." /"Hurmadalı’nı kendine  doğru salla, üzerine Taze Hurma* dökülecek." /"Artık, ye, iç*, Göz’ün aydın olsun*. /Eğer bir Beşer görürsen, de ki: "Ben Rahmân'a Oruç* adadım*, Bugün hiç bir İnsan’la* konuşmayacağım*." /Meryem O Bebeği’ni  taşıyarak Qawmi’ne geldi. /Dediler ki: "Ey Meryem,  gerçekten  senden beklenmeyen bir Şey* yaptın." /"Ey Hârun'un* Kızkardeşi* (O'nun Soyundan olan), senin Baban* Kötü* biri değildi ve Annen* de Utanmaz* değildi." /Meryem O Bebeği İşâret* etti. /Dediler ki: "Beşik’teki*  Çocuk’la* nasıl konuşabiliriz?" / Çocuk dedi: "Ben Allâh'ın Kulu’yum’. Bana Kitab'ı* verdi ve beni Nebi* kıldı." "Nerede olursam beni Kutlu* kıldı ve Hayat’tayken* bana Namaz’ı* ve Zekât’ı* Wasiyet *etti." "Annem’e İtaat’i* de. Ve beni Mutsuz bir Zorba* kılmadı." /"Selâm* üzerimedir, doğduğum* Gün*, öleceğim* Gün, ve ba's* edileceğim  Gün de."  (Meryem /016-033)

 

 

 

    TERTİL IV

    TERTİL V

     TERTİL XI