XVII.Cüz

 

 

 2001 2002 2003 2004 2005 2006  2007 2008 2009 2010

2011

 

09 Ekim 2006/17.Cüz'den

 

cuz17-2006                         Bir Furqân Gün’ü 17.Cüz’ün 2.Sûre’si  Hacc’dan seçtiğim Okuma’da İbâdeti’ni Şart’a bağlayan bir Tipoloji ile Karşı karşıya bırakılırız. Sadece ‘İyi Günler’in Kulu’dur o. Sınanmaya gelemez, Qabul edemez. Bu Bildik İblis Sapması’nın Beşerî Versiyon’u.. O’nunki ancak Üst’te tutuldukça Kulluğa Dewâm edebileceği Pazarlığı’ydı. Yaşam’ın İki Yanı’nı da söndüren Pazarlık. Allâh’ın Nusreti’nden Umut kesen’e hangi Gök’ten Rahmet yağar ki!  Gök ve Muhtewiyât’ı, Arz ve Müştemilât’ı O’na Secde ederken.. Kulluk’la Allâh’la yükselme varken, İnkar’la Aşağılanma’yı Tercih tam bir ‘Aqıl Tutulması’.

            Ateş’in Taswir’i Karşısı’nda ise Taş kesilip kalıyor İnsan! Ateş’ten Elbiseler. Kaynar Suyu’n altında Duş yapmak.. Deriler erir, Karınlar deşilir. Kurtarıcı bir İp Beklenti’si Nâfile, Demir’den Kamçılar’dır yalnızca görünen. ‘Aman yâ Rabbi!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alıntı:

 

22-014"Halq’tan* öylesi vardır ki Allâh'a Şartlı İbâdet* eder, eğer başına İyi* bir Şey gelirse Tatmin* olur, ancak başına bir Felâket* gelirse Yüzüstü Eski Hâli’ne döner. / Dünyâ’yı* da Âhiret'i* de kaybeder*. İşte Apaçık Kayıp* budur." /Allâh'ın dışında kendisine ne Yarar* ne de Zarar* veremiyen Şeyler’e yalvarır*. İşte en Uzak Sapma* budur." / Zarar’ı Yararı’ndan daha Yakın olan’a yalvarır. Yalvardığı* Şey ne Kötü Yardımcı*, ne Kötü bir Arkadaş’tır*. /Allâh, İnanan* ve İyi İşler* yapanları altlarından Irmaklar* akan Bahçeler'e* sokacaktır. Elbette Allâh istediğini* yapar. /Kim Allâh'ın Dünyâ ve Âhiret Hayâtı’nda* kendisine  Yardım* etmeyeceğini zannediyorsa, bir Yolla Göğe* yönelsin ve Putlar’dan İlgisi’ni kessin. Sonra bu Uygulaması’nın, öfkelendiği Şeyler’i giderip gidermeyeceğine bir baksın. / İşte Biz O’nu Apaçık Âyetler* olarak indirdik. Elbette Allâh dilediğini Hidâyet’e* yöneltir. Elbette Allâh Qıyâmet Günü* aralarını ayıracaktır.

Görmedin mi ki, gerçekten, Gökler’de* ve Yer’de* olanlar, Güneş*, Ay*, Yıldızlar* ve İnsanlar’dan Çoğu Allâh'a Secde* etmektedir. /Bir çoğu üzerinde de Azâb* Haqq* olmuştur. Allâh kimi Aşağılık* kılarsa, artık onun için bir Yüceltici* yok’tur. Elbette Allâh dilediğini yapar. /İşte bunlar çekişen* iki Bölük’tür*. Rabb'leri konusunda çekiştiler. İşte o Küfredenler*, Onlar için Ateş' ten Elbiseler* biçilmiştir, Başları üstünden de Kaynar Su* dökülür. Bununla Karınlar’ı* içinde olanlar ve Deriler’i* eritilmiş olur. /Onlar için Demir’den Kamçılar* var. Ne zaman, ordan, Sarsıcı-üzüntü’den* çıkmak isterlerse, oraya geri çevirilirler ve: "Yakıcı Azab'ı* tadın" denir.’ (el-Hacc/011-022)

 

 

TERTİL XII