XIX.Cüz

 

 

 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010

2011

 

18 Eylül 2008/ 19.Cüz

 

cuz19-200819.Cüz’ün Neml Sûresi'ninde Süleymân’ın Mektubu’ndan sonra Kraliçe’nin Davranışları’nda neler olup bitti, bunlarla Başbaşa’yız.  Ülke’nin Güneş’e tapar Müşrikler Oluş’u, Melike’nin Asâlet’i yansımıştı Tayr’ın Raporu’na.. 19.Sûre’nin Âlemler’e Örnek Kadın’ı Meryem gibi Âlemler’in Nazarı’na sunulunur Melike’yi Haqiqât’le buluşturan Tercihler’i.. Medine’nin Müslümanlar’ı Rasûl-i Ekrem’in Mektubu’na Olumlu Muqâbele’de bulunan Hükümdar’ı Yanıbaşları’nda bulmada gecikmeyeceklerdir. Ta Mekke Yılları’nda Haqiqat’e Teslim olmuş Habeş Negus’u.. Ülkesi’ndeki Hicret Öncüleri’nden Çileli bir Kadın’ın İrtidat eden Kocası’yla biten Siyer’i Necâşi’nin Aqdi’yle Peygamber’in Hucurâtı’nda Zirwe’ye tırmanacak, Ümmü Seleme Medine Arşı’nda Mutahhâr Ezwâc’la buluşacak, Ümmehât’ı- Mü’minîn’e kavuşacaktır. Mısır’a ulaşacak Mektub’un Cewâb’ı olarak 2.Hacer, Mariye Anne Muahmmedî Saray’a Müslim olarak dönecektir. Kul bir Peygamber’e, Kul bir Oğul Armağanı’yla: İbâhim. Hacer’in Kenti’ne Ekin’i ve Nesl’i Helak eden bir Melik gibi değil, Kardeşleri’ni affeden bir Yûsuf gibi dönecektir Muhammed a. Abbas, Ebû Süfyân’ı Tashih etmetedir:’ Mulukiyet değil bu, Nübüwwet.’Târih Nübüwwet’in Minberi’nde önce Ebû Süfyân’ın Zürriyeti’ni görecektir, sonra Mekke’nin Fethi’nde doğmuş ibnu Abbas’ın Sıbtı’nı.. ‘ne yaman Çelişti bu Hacer Anne, ey Qıbtiyye, ey Sebe’nin Melike’si. Besmele ile başlayan Kitâb’ı Besmelesiz, Rics’den arındıran Hikmet’i Abdest’siz, İstiâzesiz okumanın Bereketsizliği olmasın.

 

Alıntılar: 

 

            "Dedi ki:" Ey Önde gelenler*, bu İşim’de 27-042Bana görüş* belirtin*, Siz Şâhidlik* etmedikce Ben hiçbir İş’te Kesin Qararlı değilim." /Dediler ki: "Biz Quwwet Sâhibi’yiz* ve Zorlu Savaşcılar’ız*, İş Konusu’nda Son Qarar senindir, artık Sen bak, neyi emredeceksin*."/Melike dedi ki: "Gerçekten Melikler* bir Ülke’ye* girdikleri zaman, orasını Fesâd’a* verirler ve Ehli’nden* İzzetliler’i* Zelil* ederler. İşte Onlar, böyle yaparlar." /"Ben Onlar’a bir Hediye* göndereyim de bir bakayım nasıl döner Gönderilenler*." /Melike’nin Elçiler’i Süleymân'a* geldiği zaman şöyle dedi:

            "Sizler Bana Mal* ile Yardım’da* mı bulunmak istiyorsunuz? Allâh'ın Bana verdiği, Size verdiğinden daha Hayırlı’dır*, hayır Siz Hediyeleriniz’le  ferahlarsınız*." /"Sen Onlar’a dön ey Elçi, Biz Onlar’a öyle Ordular’la* geliriz ki, Onların karşı koymaksı İmkansız’dır ve Biz Onlar’ı o zaman aşağılanmış* ve Küçük düşürülmüşler* olarak süreriz*."         / "Ey Önde gelenler, Onlar Bana Teslim olarak gelmeden önce, Siz’den kim onun Tahtı’nı* Bana getirebilir?". /Cinnler’den* bir İfrit* şöyle dedi: "Sen daha Maqamı’ndan* kalkmadan önce, O’nu Sana getirebilirim, Ben gerçekten bunda Güvenilir* bir Güc’e Sâhib’im*." /O kendisine  Kitab'dan  İlm* verilen  dedi ki: "Ben,  Ey ifrit   Gözünü açıp kapamadan* Onu Sana getiririm." Derken O’nu kendi yanında durur halde görünce dedi ki: "Bu Rabb’imin Fadlı’ndandır*, O'na şükredecek* miyim yoksa Nankörlük* mü edeceğim diye Beni denemekte* olduğu için. Kim şükrederse, artık O kendisi için şükretmiştir, kim de Nönkürlük ederse gerçekten Benim Rabb'im Ganîy'dir*, Kerîm'dir*"         /Süleyman: "Onun Tahtı’nı değişikliğe* uğratın, bir bakalım Melike Doğru olan’ı bulabilecek mi, yoksa bulmayanlardan mı olacak?" dedi. /Böylece Kraliçe geldiği zaman O'na: "Senin Taht’ın* böyle mi?" denildi. Dedi ki: "Tıpkı kendisi. Bize O’ndan önce İlim* verilmişti ve Biz Teslim* olmuştuk." /Allâh'tan başka abdolduğu* Şeyler O’nu alıkoymuştu. Gerçekte O Küfreden* bir Qawim’dendi*." /O'na: "Köşk’e* gir" denildi. O'nu görünce Derin bir Su* sandı ve Ayakları’nı* açtı. Dedi ki: "Gerçekte bu, Saydam Cam’dan* olma Düzeltilmiş bir Zemin*." Dedi ki:"Rabb'im, gerçekten Ben kendime zulmettim*, Ben Süleymân'la birlikte Âlemler’in* Rabb'i* Allâh'a* Teslim* oldum." (en-Neml/032-044) 

 

 

            TERTİL IV

   TERTİL V

    TERTİL VI

 

    Kalanlar:

 

Furqân        035-044

Şuara      034-051

             069-220

Neml      007-014

             045-055