XIX.Cüz

 

 

 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010  

2011

 

02 Kasım 2004/19.Cüz'den

 

cuz19-2004Şuâra, 19.Cüz’ün 3 Sûre’si içinde Bütün Âyetleri’ni Cüz’e sığdırabilen Tek Sûre’sir.  Akabinde gelen Neml ve 20.Cüz’deki Qasas Sûresi’yle TâSîn Başlangıçlı 3 Sûre’nin de İlki’dir. 3 Sûre’nin de Açış Qıssa’sı Mûsâ’dır.

Aşağı’ya alıntıladığım Bölüm’de  Qur’ân’ın Diğer Aşrlar’daki Anlatımı’ndan Farqlı olarak Görev Mahalli zikr’edilirken Zulmeden Qawm Vurgu’su, Fir’awn’ın Önüne geçer. Qıssa, Görevlendiriliş’le başlar, Yarılan Su’dan geçerek Kurtuluş’la Son’a erer. Bu Son’un arkasından Fir’awn’ın Âqıbeti’ne dönülmez bile. Mûsâ’yla gelen Âyetler’in Sergileniş’i Öncesi’nde Mûsâ’nın Mısır’dan Kaçış Neden’i ile ilgili Tartışmalar’da yer almaktadır. Qıssa’nın Bitim Esmâ’sı Olan ‘Azîz-Rahîm Rabb’ Vurgu’su Müteakip Qıssalar’ın hepsinde yer alır. Azîz Vurgu’su Helak edilenler’le, Rahîm Vurgu’su Kurtarılanlar’la İlişkili’dir.

Haber Ajanslar’ı Amerikan Seçimleri’nin Vitrin’e süreceği Başkanı’nın Kimliği’ni Teşhis’le Meşgül’ler. Ya İp’i Elleri’nde tutan ‘Ecinniler? Bush’un 2.Dönemi’ne hazırlanmamız gerekiyor gibi.’

 

            Alıntı:

 

            ‘Hani Rabb'in Mûsâ'ya* seslenmişti: "Zulmeden* Qawm’e git. /"Fir’awn'un* Qawmi’ne*. Hâlâ sakınmıyorlar mı*?" Mûsâ şöyle dedi:

            "Rabb'im kuşkusuz Ben Onlar’ın Beni yalanlamalarından* korkmaktayım." /"Göğsüm* sıkışmakta, Dil’im* dönmemektedir. " /"Bundan dolayı, Hârûn'u* da benimle gönder." /"Üstelik, Onlar’ın Bana soracakları bir Suç’um* var. " /Bu nedenle Beni öldürmelerinden* de korkmaktayım."

            /"Hayır" dedi Allâh. "İkiniz de Âyetlerim’le* ona gidin. Kuşkusuz Sizinle birlikteyiz ve olacakları işitmekteyiz." /"Hemen Fir'awn'a giderek deyin ki: -Gerçekten Biz Âlemler’in Rabb'inin* Elçisi'yiz*." /"İsrâiloğulları’nı* Bizimle göndermen için."  /Fir’awn şöyle dedi: "Biz Seni, daha Çocuk’ken* içimizde yetiştirmedik mi*? Sen Ömrü’nün nice Yılları’nı* aramızda geçirmedin mi? Ve yapacağın İş’i* de (Qatl’i) yaptın. Sen Nankörler’densin*." /Mûsâ şöyle dedi ki: "Ben Onu yaptığım zaman Şaşkınlar’dandım*. Sizden korkunca da hemen aranızdan kaçtım*. /Sonra Rabb'im Bana Hükm* verdi ve Beni  Mürseller'den* yaptı. /Bana karşı  Lutuf* dediğin Ni’met* de İsrâiloğulları’nı Köle* kılmandır." /Fir'awn: "Âlemler’in Rabb'i nedir?" dedi.  /Mûsâ şöyle dedi : "Gökler’in*, Yer’in* ve bu ikisi arasında olan Herşey’in Rabb'idir*. Eğer Kesin Bilgi* ile inanıyorsanız." / Fir’awun Çevresindekiler’e dedi ki:  "İşitiyor musunuz?*" /Mûsâ da: "O Sizin de Rabb'iniz, Geçmişlerdeki Atalarınız’ın* da Rabb'idir" dedi. /Fir’awun şöyle dedi: "Kuşkusuz Size gönderilmiş bulunan Elçi'niz* gerçekten bir Deli’dir*." /Mûsâ da "Eğer aql’ediyorsanız* o Doğu’nun* da Batı’nın* da, bunlar arasında olan Herşey’in de Rabb'idir*" dedi.  /Fir’awun dedi ki: "Andolsun Benim dışımda bir İlâh* edinecek olursan Seni hemen 26-015Haps’e* atacağım." /Mûsâ: "Sana Apaçık bir Şey* getirsem de mi?" dedi. /Fir’awun da: "Eğer Doğrusözlüler’den* isen O’nu getir" dedi. Bunun üzerine Mûsâ Âsası’nı bıraktı. Birden o Açık bir Ejderha* oluverdi. /Eli’ni de Koynu’ndan çekip çıkardı.  Birden o Bakanlar için parlayıvermiş* oldu.’’ (eş-Şuâra/010-033)

 

 

TERTİL IV

TERTİL V

TERTİL VI