XIX.Cüz

 

 

 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010

2011

 

04 Aralık 2001/ 19.Cüz

 

cuz19-200119.Cüz  Furqân Sûresi'nin 21-77 Âyetler’i ile Dewâm ediyor. Ramazan Ayı’nda bir ‘Furqân’ olarak İnzâl olunan Wahy’in 25.Sûre’nin İlk Âyet’i Nedeni ile bu Sûre’ye Ad olması, Kelime’nin ‘Müslüman Hâfızası’ndaki Köklü Yeri’ni bir kez daha perçinliyor. ‘Kulu’na Âlemler için Nezir olarak Furqân'ı indiren Tebârek Allâh’.. Qur'ân'la Allâh'ın Târih’e yaptığı Müdâhale’nin ‘Ne Köklü Müdâhale"’olduğunu teFRiQ edebiliyor muyuz? Furqân'ın Okur’u Fâruq Kişilikler’le ortaya çıkarılan Wusat-FıRQa'nın Sorumluluğu’nu Müdrik miyiz? Yaşadığımız Wasat’ta ‘Furqân’ın ‘li'l-Âlemin’ Oluşu’ndaki ‘Küresel Boyut’un Anlamı’nı kavrayabiliyor muyuz?

Şuâra Sûre’si, Qur’ân’ın Uzun, çok Âyetli ama Kısa Vurucu Âyetler’den oluşan, Mushaf’ın Orta Dilimleri’nde Yer alan Sayılı Bölümleri’nden biridir.

Cüz   Neml Sûresi'nin 55.Âyeti’ne dek sürüyor. Sûre’ye İsim olan Neml Qıssa’sı Alıntılar’da okunabilir. Hz.Rasûl'e Mekke Yılları’nda okunan bu Pasajlar'ın Medine Wasatı’nda Bizans Qayzeri’nden, İran Kisrası’na dek gönderilen Mektuplar’la nasıl Aktualize edildiğini biliyoruz. 1989 Denemesi’nin Târihsel Kesit’te yaptığı ‘Canlandırışı’nı önemsiyorum. ‘Dârul-İslâm’sız bir Gelecek'in Dünyâsı’nda Neml Sûre’si Okuyucu’su âdeta Mekke Okuyucusu’na dönüyor gibi! Bu Cümle’yi bir İroni olarak anlayın. Süleymân’ın Dili’ni anlamak için Mantıqu’-Tayr’ı anlamak gerek.

 

Alıntılar:

 

27-018"Andolsun, Biz Dâwûd'a* ve Süleymân'a* bir İlim* verdik: "Bizi inanmış Kulları’ndan* bir Çoğuna göre Üstün kılan* Allâh'a hamdolsun*" dediler. / Süleymân, Dâwûd'a Mirascı* oldu ve şöyle dedi : "Ey İnsanlar, bize Kuşlar’ın* Nutq’u* öğretildi* ve bize her Şey’den* verildi. Kuşkusuz bu, Apaçık olan bir Üstünlük’tür*" / Süleymân'a* Cinler’den*, İnsanlar’dan* ve Kuşlar’dan* Ordular’ı* toplandı* ve bunlar Bölükler* hâlinde dağıtıldı*. /Nihâyet Neml Wâdisi'ne* geldiklerinde, bir Dişi-Neml* şöyle dedi: "Ey Neml Topluluğu*, Meskenleriniz’e* girin, sizi Süleymân ve Ordular’ı* kırıp geçirmesin." /O'nun bu Söz’ü* üzerine Süleymân Tebessüm-etti* ve dedi ki: "Rabb'im, bana, Anne ve Babam’a* verdiğin Ni’met’e* şükretmemi* ve Hoşnut olacağın Sâlih bir Çalışma’da* bulunmamı bana İlham et* ve beni Rahmeti’nle* Sâlih Kulları’nın* arasına kat." /Tayr'ı denetledikten sonra: "Hüdhüd'ü* göremiyorum, yoksa Gaybolanlar'dan* mı oldu?" dedi. /"Onu gerçekten Şiddetli bir Azâb’la* azablandıracağım, ya da onu boğazlayacağım* veya o, bana Apaçık olan bir İspatlayıcı Delil* getirmelidir" diye ekledi. /Derken uzun zaman geçmeden Hüdhüd geldi ve dedi ki:

"Senin İhâta* edemediğin Şeyi ben İhâta ettim. Ve sana Sebe'den* Kesin bir Haber’le* geldim. / Gerçekten ben, onlara hükmetmekte* olan bir Kadın* buldum ki, ona Herşey’den verilmiş. Ve Büyük bir Arş’ı* var. /O'nu ve Qawmi’ni, Allâh'ı bırakıp da Güneş’e* Secde* eder buldum, onlara Şeytân* yapmakta olduklarını süslemiştir*. /Böylece onları Haq Yol’dan* alıkoymuştur. Bundan dolayı onlar Hidâyet* bulamıyorlar. /Ki onlar, Gökler’de* ve Yer’de* saklıyı ortaya çıkaran* ve sizin gizlediklerinizi* de açığa vurduklarınızı* da bilmekte olan Allâh'a Secde etmesinler diye." /" O Allâh, "O'ndan başka bir İlâh* yoktur, Büyük Arş'ın da Rabb'idir." / Süleymân "Durup bekleyeceğiz, Doğru’yu mu söyledin*, yoksa Yalancılar’dan* mı oldun?" dedi. "/Bu Mektubum’la* git, onu kendisine bırak, sonra onlardan uzaklaş, böylelikle bir bakıver, neye başvuracaklar?" / Mektub’u alan Melike: "Ey Önde gelenler, gerçekten bana oldukça Önemli bir Mektub bırakıldı. Gerçek şu ki bu Süleymân'dandır ve kuşkusuz Rahmân ve Rahîm Allâh'ın Ad’ıyla* başlamaktadır" dedi. "Bana karşı Büyüklük taslamayın* ve ve bana Teslim olmuş* olarak gelin." (en-Neml/015-031) 

 

 

            TERTİL IV

    TERTİL V

    TERTİL VI