XIX.Cüz

 

 

 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010

2011

 

13 Kasım 2003/19.Cüz'den

 

cuz19-2003            Sanki Kendilerine ‘Melekler’  inse, sanki ‘Rabb’lerini görseler; inanacaklardır!

                        Furqân 21-24 Arası’nda, ‘Allâh’a Varış Günü’nün İnkar edenler’in Ağzı’ndan aktarılan yukarıdaki Beyânlar’ın Sâhipleri’ni Âhiret’ten açılan bir Sahne’deki Konumlanışlar’ı ile Seyr’e Tabi tutuluruz.. Şeytânlar’ı tarafından da terkedilmiş halde ‘Keşke Elçiler’le bir ‘Yol tutmuş’ olmadıkları için hayıflanan Tâife’nin ‘Dünyâ Hayatları’nda Qur’ân’a karşı olan Tutumlar’ı Wesile’si ile Qur’ân İki kez İsmi’yle zikredilir.

            Biri Elçi’nin Ağzı’ndan.. Qur’ân’ı Mehcur bırakan bir Qawim’dirler Onlar.. Okumamak-Dinlememek Yol’u ile kendileri için ‘Hulqu’l-Âzim’ Yolu’nu gösterebilecek olan bir Kitâp’la Kontakt kurmaktan kaçınan bir Qawm..

            Sanki kendilerine Qur’ân bir defada indirilse; inanacaklardır! Sanki O’nun Tertil’e Tabiî Düzen’i O’nu Terk etmeleri için bir Gerekçe’dir! 

            Bu ‘Tespit’ (Mehcur Bırakılan Qur’ân) ve ‘İtiraz’ın ( Bir defada İndirilme Taleb’i) ‘Özne’si olmaktan Endişe duyarak ‘içi titreyen’ bir 19.Cüz Okuması’nı gerçekleştirebildik mi dersiniz?

 

Alıntı:

 

‘Bize kavuşacaklarını* sanmayanlar, dediler ki: "Bize Melekler* indirilmeli ya da Rabb'miz’i görmeli* değil miydik?" / Andolsun, Onlar Nefisleri’ni* büyüttüler ve Büyük bir Azgınlık’la* başkaldırdılar. / Melekler’i görecekleri Gün*, Suçlular’a* bir Müjde* yoktur. Ve o Gün derler ki: "Yasaktır Yasak*." Yaptıkları  Her İş’in önüne geçtik. Böylece Onu savurulmuş Toz Zerreler’i* kılıverdik. /O Gün, Cennet* Ashâbı'nın kalacakları Yer daha Hayırlı*, dinlenecekleri* Yer çok daha  Güzel’dir*. /Göğün* Bulutlar’la* parçalanacağı ve Melekler’in* indirileceği* Gün, İşte o Gün*, Mülk* 25-025Rahmânı'ndır*. /O Küfredenler* için Zorlu* bir Gün’dür. O Gün, zulmeden*, Elleri’ni ısırarak* şöyle der:" Keşke,  Elçiler'le* aynı Yol*  da olsaydım. Yazıklar Bana, ne olurdu da Filan’ı* da Dost* edinmeseydim. /O  Bana geldi ve  Beni Zikir'den* saptırdı.’’ Şeytân* da İnsan’ı* yapayalnız* bırakandır" /Ve Elçi dedi ki: "Rabb'im gerçekten Benim Qawm’im*, bu Qur'ân'ı* Terkedilmiş* olarak  bıraktılar.’’ /Biz, Her Nebi'ye* Suçlular’dan* bir Düşman*  çıkardık. Yolgösterici *ve Yardımcı * olarak Rabb'in yeter*.

/Küfredenler dediler ki: "Qur'ân  bir defada*  indirilmeli* değil miydi?" / Biz O’nunla Gönlü’nü* sağlamlaştırmak* için ve belli bir Düzenle Tertil* ettik . /Sana getirdikleri Her  Örnek* için Sana Haqq’ı* ve en Güzel Açıklama Tarzı’nı* getirmişizdir. /O yüzükoyun Cehennem’e* doğru sürülecek olanlar, oldukca Kötü* bir Yer’de, oldukca Sapık* bir Yolda’dırlar.’ (el-Furqân /021-034)

 

 

TERTİL IV

   TERTİL V

TERTİL VI