III.Cüz

 


2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010

2011

 

25 Eylül 2006/03.Cüz'den

 

   Rûhu’l-Qudus’le Te’yid edilen İse’bnu Meryem, Medine Wahyi’nin Başı’ndan beri qıssalanan İshâq Oğulları’nın Risâlet Târihi’nin taçlandığı Nokta’dır..  Atalar’ı İbrâhim’in Topraklar’ı olan Quds-i Şerif’e Tâlut’la berâber Girişleri’nin Tahkiye edilişi’nin ardına yerleştirilir Mesih diye bekledikleri , sonra cuz03-2006Ekseri’nin onun Mesajı’na Sırt çevirerek, onu Ölü yerine koymaya kalkıştıkları Îsâ Nebi’nin  Nâm’ı.

11 Eylül'ün 5.Yıldönümü’nde Ratzinger'in kendi Memleketi’ne, Papa Hulle’si ile Dönüş’ü ve bir Alman Üniversitesi'nde yaptığı Konuşma Sırası’nda Merkezi’ne Yunan Logos’u=İncil Logosu'nu yerleştirdiği Hitâbe'de serdettiği  İmp.II.Manuel'in Savlar’ı üzerine Özür bekleyen Yazılar’la yatıp kalkıyoruz iki Hafta’dır.  Hamâsi Talepler’in ötesine geçip Metn’i Fukuyama, Huntington Çözümlemeleri’ne ekleyebileceğimiz Selâsi (3.ve Kutsal Teslisci) bir Temimme olarak ele almakta Yarar var.  Metin Vatikan II Konsülü'nün Dialog Paragrafları'nın İçeriği’ni Yeni Papalık Yönetimi’nin nasıl anladığını Şerh etmektedir: Metin, Hristiyanlığın neden Yunan'ın tabi bir Dewâm’ı olduğunu, bu nedenle Rönesans Sonra’sı Avrupa'nın da Kurucu Paradigmaları’ndan bulunduğunu  İzâh etmektedir. Metin, tam da Dialog Çalışmaları için Târihsel bir Başlangıç’a Atıf olsun diye İmparator'un Hacı Bayram Welî ile yaptığı Münâzara’nın Papa'nın anlamak istediği Weche’si ile hatırlatılmasını amaçlamaktadır.

*Metin tam da Batı ibnü Rüşdcülüğü’nde olduğu gibi Zâhiriliği-Eş’âriliği 'Sorumsuz Tanrı'cılık Tarafı’na yerleştirip 'Maqul Tanrı'nda Averosculuğun öğrettiği gibi, ama Kaynağı hafz’ederek 'Aqlettiğime inanıyorum'u Düşman’ı öteki üzerinden temellendirmektedir. Öyledir de kendilerini Nasrettin Hoca'nın 'Dünyâ’nın Merkezi’ni Eşeğin’in Arka Ayağı’nın bastığı Yer'   tanımlamasındakine benzer bir Ad’la tertipledikleri 'Buluşma'da konuşan Câbirî, Müslim Aqıl olarak tanımladığı Şey için tırpanladığı Gelenek Konusu’nda Papa ile aynı Nokta’da buluşmuyormuşcasına, Hümanizm’in Temeli’ni de Maşrib Müslüman Aqlı’na Refere ettikten sonra kalkıp Papa Eleştiri’si yapıyor, anlamak Mümkün değil. Allâh Arz’ın Merkez’i Qıble'den şaşırtmasın İnsan’ı.  

 

 

            Alıntı:

2-253 

 İşte bu Elçiler* ki onların  bir bazısını bazısına göre Tafdil ettik*. Onlar’dan, Allâh'ın kendisiyle konuştuğu ve Dereceler’le yükselttikleri* vardır. Meryem oğlu Îsâ'ya* Apaçık Belgeler verdik ve O’nu Rûhu'l-Qudus* ile destekledik. Şayet Allâh dileseydi*, kendilerine Apaçık Belgeler geldikten sonra, onlar’ın peşinden gelenler, birbirlerini öldürmezlerdi. Ancak İhtilâf’a düştüler. Onlar’dan kimi inandı, kimi de küfretti. Allâh dileseydi birbirlerini öldürmezlerdi. Ama Allâh dilediğini yapandır. " (el-Baqara/253)