XIV.Cüz

 

 

2001 2002 2003 2004 2005 2006  2007 2008 2009 2010

2011

 

08 Kasım 2003/14.Cüz'den

 

cuz14-2003                        Hicr Sûre’si’nin Sûre’ye Ad’ını veren ‘Hicr Ashâbı’ Qıssası’nı müteakiben Mekkeliler’e yönelen  ve ‘Sebu’l-Mesânî ile Qur’âne’l-Azim’den Müteşekkil  ‘Wahy’in ‘Muqtesim’lerce ‘Taqsim’ olunarak ‘Sözde Yeni Qur’ân’ İnşâ edecek ‘Münşileri’ni ‘Tekdir’ eden Anlatım’ı… Onların söylediklerine karşı ‘Göğsü daralan Elçi’.. Elçi’ye Müteweccih, ‘Muqtesim olmayanlar’a ‘Rahmet Kanatları’nı Germe Buyruğu…  Emrolunan Şey ‘Taqsim’ edilmeden Bütün’ü ile açıklanacak, Müşrikler’in ‘Taqsim Önerileri’ne Aldırış edilmeyecektir…

                        Sûre’nin ‘Hitâme’si olan bu ‘Çıkarımlar’ için İdrak’i derinleştirecek Târihsel Arkaplan ise İblis’in Münâzara’sı, Dayf-ıİbrâhim, Lût’un Âile’si ve Eyke Halq’ı…  ve Hicr..

 

 

Alıntı:

 

15-098

‘/Biz Gökler’i*, Yer’i* ve her ikisinin arasındakileri Haqq’dan* başka yaratmadık*. /Kuşkusuz o Saat* de yaklaşarak gelmektedir. Öyleyse Güzel Davranışlar’la* davran. Çünkü Rabb'in yaratan’dır*, Bilen'dir*. /Andolsun, sana Çiftler’den Yedi’yi* ve Büyük Qur'ân'ı* verdik. /Sakın onlardan bazılarını yararlandırdığımız* Şeyler’e Gözü’nü dikme, onlara karşı hüzne* kapılma, Mü’minler için de Kanatları’nı* ger. /Ve de ki: "Kuşkusuz Ben apaçık bir Uyarıcı'yım*." Muqtesimler’e(Taqsim edenlere)* indirdiğimiz gibi. Ki onlar Qur'ân'ı* parça parça* ettiler. Rabb'ine andolsun onların tümüne soracağız*. Yaptıkları Şeyleri (Hesâbı’nı). / Öyleyse sen emrolunduğun* Şey’i açıkca* söyle ve Müşrikler’e* aldırma. /Kuşkusuz o Alaycılar’a* karşı biz sana yeteriz. Ki onlar Allâh ile beraber başka İlâhlar* var kılıyorlar. Onlar yakında bileceklerdir*.

/Andolsun onların söylemekte olduklarına karşı senin Göğsü’nün* daraldığını biliyoruz. Sen Rabb'ini Hamd* ile Tesbih* et ve Secdeedenler’den* ol. /Ve Yakîn* sana gelene dek Rabb'ine İbâdet et*.’ (el-Hicr/085-099)

 

 

TERTİL VIII

   TERTİL XI