XV.Cüz

 


2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010

2011

 

20 Kasım 2002/15.Cüz'den

 

cuz15-2002            ‘Wahyedilen Hikmet’.. 15.Cüz’de Mushâf-ı Şerif’in İhtiwâ ettiği ‘Evrensel Değerler’in Mecmuu bir Pasajı’yla karşı karşıyayız. Hem Mûsâ’nın ‘Lewhalar’ı, hem Luqmân’ın ‘Hikmet’i ile Muqâyeseli okunması Muwâfıq..

Ramazan’ın Ortası’nda okuduğumuz bir Mehtap (Bedr) Aydınlığı’ndaki İsrâ Sûre’si'nin bu "Evrensel Değerler"i ilkeleştiren Âyetleri’ni Mesaj’ın Sonu’na alıntılıyorum. Rabb’ine Karşı Nankör Şeytân’a Kardeş olmak istemeyen, yerilmek, kovulmak istemeyen Fıtrat’lar Sorumlu Qalpleri’nde çoktan Onay bulmuş İlkeler’dir bunlar. Allâh ile yürümek (İsrâ) isteyenler’in İlkeler’i..

 

Alıntı:

"Allâh ile beraber başka İlâhlar* edinme, yoksa Kınanmış* ve yalnız bırakılmış* olursun. /Senin Rabb'in, kenisinden başkasına Kulluk* etmemenizi ve Anne Baba’ya* İyilik’le* davranmayı emr’etti. Şâyet onlardan biri veya ikisi yanında Yaşlanırsa* onlara : "Öf"* bile deme ve onları azarlama*, onlara Güzel Söz* söyle. /Onlara Düşkünlük’ten dolayı Alçakgönüllülük Kanadı’nı* ger ve de ki: "Rabb'im, onlar beni Küçükken* nasıl Terbiye ettilerse* sen de onları esirge*." / Rabb'iniz, içinizdekini daha iyi bilir. Eğer siz Sâlih *olursanız, kuşkusuz O da, kendisine Yönelenler’i* bağışlar.  /Aqraba’ya* Haqqı’nı* ver, Yoksul’a* ve Yol’da kalmışa* da. /İsrâf ederek* savurma. Çünkü savuranlar*, Şeytân’ın* Kardeşleri’dir*. Şeytân ise Rabb'ine karşı Nankör’dür*. /Eğer Rabb'inden* ummakta* olduğun bir Rahmet’i* beklerken onlara sırt çevirecek* olursan, bu durumda  onlara Yumuşak Söz* söyle. /Eli’ni Boyun’da bağlanmış* olarak tutma, büsbütün de açık* tutma. Sonra kınanır*, Hasret* içinde kalırsın. /Kuşkusuz Rabb'in, Rızq’ı* dilediğine genişletir* ve dilediğine daraltır. Gerçekten O, Kulları’ndan Haberdar'dır*, Gören'dir*.

/Yoksulluk Endişe’siyle* Çocuklarınız’ı* öldürmeyin*, onlara da, size de biz Rızıq* veririz. Kuşkusuz, onları öldürmek Büyük bir Hata*’dır.  / Zinâ’ya* yaklaşmayın, kuşkusuz o Fahşâ’dır* ve 17-027Kötü bir Yol’dur*. /Haqlı bir nedeni olmadan Allâh'ın Haram* kıldığı bir kimseyi öldürmeyin. Kim Mazlum* olarak öldürülürse onun Welisi’ne* Yetki* vermişizdir, o da Qısâsen Öldürme de Ölçü’yü* taşırmasın. Çünkü, o gerçekten Yardım* görmüştür. /Erginlik Çağı’na* erişinceye kadar, o da en Güzel bir Tarz’ın dışında Yetim’in Mâlı’na* yemek için yaklaşmayın. / Ahd’e* Wefâ* edin. Çünkü Ahid bir Sorumluluk’tur*. / Ölçtüğünüz zaman Ölçü’yü* tam tutun ve dosdoğru bir Tartı’yla* tartın, bu, daha Hayırlı’dır ve Sonuç almada daha Güzel’dir*. / Haqqında Bilgin* olmayan Şey’in ardına düşme*. Çünkü Kulak*, Göz* ve Qalb* bunların hepsi ondan Sorumlu’dur. /Yeryüzü’nde* böbürlenerek* yürüme, çünkü sen ne Yer’i* yarabilirsin, ne Dağlar’a* boyca ulaşabilirsin. Bütün bunlar, Kötülüğü* olan, Rabb'inin katında da hoş olmayanlardır. /Bunlar, Rabb'inin sana Hikmet* olarak wahyettiği Şeyler’dir. Rabb'in ile beraber başka İlâhlar* kılma, yoksa yerilmiş, Kovulmuş olarak Cehennem’e* bırakılırsın.’ (el-İsrâ/022-039)

 

 

  TERTİL VII

   TERTİL XI