XXI.Cüz

 

 

 2001 2002 2003 2004 2005 2006  2007 2008 2009 2010

2011

            13 Ekim 2006/21.Cüz'den

 

          24.Sûre’den bu yana olan Okumalarımız’da Ahzâb Sûre’si ile tekrar Medine Sûreleri’ndeyiz. Mü’minler’in Kâfir-Münâfıq Komploları’na Karşı Korunaklı kılınacakları bir Otorite’nin Sesi’ni işittikleri bir Dönem’i açan Sûreler’de.. 

            Sûre direk ‘Ya eyyuhe’n-Nebî’ Hitâbı’yla başlayan bir Giriş’e Sâhip. Bütün Hizipler’e, Hizip içinde Bütün Efrâd’a Kişilikleri’ni sildirmeden Yaşama Alanı’nın açıldığı Belde’ydi Medine..  Muhammedu’l-Emîn bile olsa kimse Harise’nin Yeri’ni almamalıydı Zeyd için. Îsâ ile Allâh arasında Babalık Nisbet’i ise Büsbütün Saçma.  Baba’sı olmayan, Baba’sı bilinmiyenle Din’de Kardeş kılınmanın başladığı Dönem..  Oysa bırakın Nebi’nin Babaları’ndan onlara daha Yakın olmasını, onların bizzat kendilerinden bile daha Yakın’dı onlara.. Din’de Kardeş kılan Beyân’a bir de Nebi’nin Eşleri’ni Annelerimiz kılan Taltif eklendi mi, altından nasıl kalkacağımızı bilemeyeceğimz bir Yük’ün altına sokulmuş gibi hissedereiz kendimizi.

            21.Cüz’ün bu Satırlar’ı ile Şerefyâb olduğumuz bir Ramazan Günü’nde İmâm-ı Ali’nin Şehâdet Acısı’nı birlikte yaşarız. Nebi’yi Canı’ndan kendine Ewlâ görüp onun Yatağı’nda Müzzemmil-Müddessir kesilerek Medine’nin Kapıları’nı aralayan Alî..

           

Alıntı:

            33-003            ‘Ey Nebi* Allâh'tan İttiqa* et, Kâfirler’e* ve Münâfıqlar’a* İtaat etme*. Elbette Allâh, Bilen'dir*, Hakim'dir*. /Ve Sana Rabb'inden wahy’edilene* uy. Elbette Allâh yaptıklarınızdan Haberdar’dır*. /Allâh'a Tewekkül* et, Wekil* olarak Allâh yeter. / Allâh bir Adam’ın* Cewni’nde*  İki Qalb* varkılmadı ve kendilerini Anneleriniz’e* benzeterek Yemin* konusu yaptığınız Eşleriniz’i* de Sizin Anneleriniz yapmadı. Ewlâtlıklarınız’ı* da Sizin Çocuklarınız saymadı. Bu Sizin Ağzınız’la* söylemenizdir. Allâh ise Haqq’ı* söyler ve Yol’a yönlendirir. /Onlar’ı Babaları’na* Nisbet ederek çağırın*. Bu Allâh katında daha Adil’dir*. Eğer Babaları’nı bilmiyorsanız artık Onlar Din’de* Sizin Kardeşleriniz* ve Dostlarınız’dır*. Hata olarak yaptıklarınız da ise Sizin için bir Sakınca* yok’tur. Ancak Qalpleriniz’in* qastederek yaptıklarınızda var’dır. Allâh Bağışlayan'dır*, Rahîm'dir*. /Nebi, Mü'minler* için kendi Nefisleri’nden* daha Ewlâ’dır*. Ve O'nun Zewceler’i* de Onlar’ın Anneleri’dir*. Rahim Sâhipleri* Allâh'ın Kitâbı'nda* Mü'minler’den ve Muhacirler’den* bir kısmı bir kısmına göre daha Önde’dir. Ancak Dostlarınız’a* Ma'ruf* üzerine yapacağınız başka. Bunlar Kitâp'ta* yazılmıştır. /Hani Biz Nebiler’den Misâq* almıştık, Sen’den Nûh'dan*, İbrâhim'den* Mûsâ'dan* ve Meryemoğlu Îsâ'dan*. Biz Onlar’dan Sapasağlam bir Söz* almıştık. Doğru olanlar’a Doğruluklar’ını* sorması için Kâfirler’e* ise Acıklı bir Azâb* hazırlamıştır.’  (el-Ahzâb/001-008)

TERTİL IX

TERTİL XII

  TERTİL XIII