XXI.Cüz

 

 

2001 2002 2003 2004 2005 2006  2007 2008 2009 2010

2011

 

6 Aralık 2001/21.Cüz'den

 

            İlk kez bu Cüz’le birlikte , bir Cüz içinde yer alan Sûre Sayı’sı 5 e çıkmaktadır. Ankebût Sûresi'nin Hitâmı’ndan sonra Mushaf’ta 30-32. Sıralar’da yer alan Rûm, Luqmân, Secde Sûreleri’ni okuyoruz. Furqân Sûresi’nden beri Dewam eden Mekkî Sûreler'e de Ahzâb Sûre’si ile ara veriyoruz.

Qur'ân Wahyi’nin İnsan İdrâki’ne indirildigi Yıllar’da Ümmü'l-Qurrâ'nın Kuzeyi’nde bir yerde ‘Düwel-i Muazzama’nın Savaşları’nın, şöyle ya da böyle Mü'minler'in Gündemi’ne yerleştiği görülüyor. Sûre'ye İsim olan Rûm'lar (Romalılar);  Îsâ Mesih'den Üç Asır sonra İki Parça’ya ayrılan ve  Doğu Yaka’sı Qayzerleri’nin ‘Kristci/ Mesihi/ Îsewî’ olduklarını deklere ettikleri Bizanslılar'dır. Rasûl-i Ekrem'in On  küsür Sene sonraki Liderler’i Heraclius'a gönderdiği Dâ’wet Mektubu’nun da gösterdiği üzere Halq’ı arasında çok Sayı’da Arien (Aziz Arius Bağlılar’ı) bulunan Bizans'ın Yenilgisi’ni; Allâh'ın Müşrikler’e karşı Muwahhidler’e arka vermediği şeklinde yorumlayan Mekke Ekâbiri’ne Rûm Sûre’si ‘İlâhî Planlama’nın kesinleşecek ‘Qadası’ndan bir Perde  aralamaktadır.

Sûre’nin ‘Qıraat Wasatımız’daki Okuyuşu’nda ‘Gözlemlediğimiz Roma’ ; kendi ‘Pax  romana (Pax amerikana, Pax europa)‘sını İtmam etmek için Doludizgin Yol alırken, tebalaştırdığı bir  Milyar’ı Aşkın Müslüman Yurtdaşları’na (Dünyadaşları’na mı demeliydim) ‘İçler’inden bir Emir  Sâhibi olabilmek’ yakınlığı için ‘Âcil ve ertelenebilir’ Önlemler’i almış ‘Küresel Roma’dır. Nasıl ‘Târihsel Roma’nın Sözde-İsewî olma öncesinde ki Konum’u, sonrakine oranla daha az Zararlı idiyse; ‘Dâru’l-Harb’ Adlı bir ‘Karşı Olgu’nun varolduğu Yıllar’ın ‘Haçlı Roma’sı’ da, Bugün’ün ‘Biz’den bir Ulu'l-Emr’liğe Terfi  edebilmiş  ‘Küresel Roması’ndan daha az Zararlı’ydı. ‘Yiğit’i öldür, ama Haqq’ını yeme‘ mi diyelim, ‘Qayzer'in Haqqı'nı Qayzer'e verin ey Kayserililer’ mi?

Kendisine ‘Hikmet’ verilmiş Luqmân'ın (Kindermoschee)  ‘Eşsiz İlâhî Öğretisi’ni özetler 31.Sûre.

‘Secde’ Mü'minler'in ‘Alâmet-i- Fariqası’dır Tewrât ve İncil'de de.  Mescidler, Rasûl-i Ekrem'in Pratiği’nde ‘Bütün bir Yeryüzü’dür. Secde,  tüm ‘Kosmos’u Kaos’tan kurtaran ‘Emr’dir. Bu Bağlam’da Okuma’yı deneyin Sûre-i Secde'yi..

‘Ahzâb  Münewver Medine'nin ‘Hizbler’i’ etrafında gelişen kimi Olaylar’ı Konu edinen Bölümler’i içerir. ‘Din’de İkrah’ın yasaklandığı bu  Nebewî Model, Allâh'ın Kulları’na, Dünyâ’nın ‘İmtihân Alanı’ kılması  Murâdı’na Paralel bir Uygulama ile ‘Cemaatsel Yapıları’ Koruma ve bu  Yapı içerisinde Geniş Özerklikler Yolu’na gitme Politika’sı izler. Bu Altın Dal'ı nasıl Haqq’ıyla Taqdir edemeyip, Müslüman Wicdânı’na İhânet  ettikleri Mâlum. ‘Küresel Medine’ ve Ahzâb Bahsi’ni açmak,  epeyce ‘Farazî’ görünecektir bugün. Geçiyorum.

 

Alıntı:

30-007

            ‘Elîf Lâm Mîm*. / Romalılar* yenildiler*.. /Yakın bir Yer’de*. Ama onlar, Yenilgileri’nden sonra yeneceklerdir*. /Birkaç Yıl içinde*. Bundan önce de, bundan sonra da Emir* Allâh'ındır. Ve o Gün Mü'minler* sevineceklerdir*. / Allâh'ın Yardımı’yla*. O, dilediğine Yardım* eder. O, Azîz'dir*, Rahîm'dir*. /Allâh'ın Waad’i*. Allâh Waad’inden geri dönmez*. Ancak İnsanlar’ın* çoğu bilmezler*.’ (er-Rûm/001-006)

 

 

 TERTİL IX

 TERTİL XII

 TERTİL XIII