XXI.Cüz

 

 

2001 2002 2003 2004 2005 2006  2007 2008 2009 2010

2011

 

15 Kasım 2003/21.Cüz'den

            (Doğu) Romalılar ile Sasanîler arasındaki ‘Büyük Kapışma’ üzerine yürütülen bir ‘Bahs’e Atıf’la başlayan 30.Sûre’yle, 30 Âyetli Sûre-i Secde, Ramazan’ın ‘Üçüncü Onu’na girdiğimiz ‘Okuma Günümüz’de, ‘Gözlerimiz’den ‘Qalbimiz’e Nufuz için Yol ararken, ‘İdrâklerimiz’ Cüz İçi ‘Muhtemel Korelasyonlar’ için Antrenman’da..

            Sûre’nin Son Âyetleri’nde ‘Mekkeliler’in Dili’nden ‘Fetih ne zamanmış’ İstihza’sı aktarılarak ‘Yewm-i Fetih’ için ‘Zaman sorma’ yerine ‘Yewm-i Fetih’le doğacak ‘Dönüş’ü olmayacak Durum’a dikkat çekilir. Sözkonusu olan Hesap Günü’ne Kapı aralayacak olan ‘Büyük Çözülüş’ Saati’ne kadar İntizâr’a çağrılır ‘Muntazırler’.

            Bir 20 Ramazan Gün’ü gerçekleşen ‘Feth’in  henüz Qur’ân’ın Nuzul Süreci içinde ‘Dünyewî’ Kullanım’a da Konu olduğunu görüyoruz. ‘Feth’ Müstakil bir Sûre’ye Ad olduğu gibi, Son Nâzil olan Sûre’nin Kısa Âyetler’i içinde, gerçekleşen bir ‘Durum’a atfen kullanılmış olduğuna da Tanığız...

            Müslüman Târihi’nde Doğu Roma’nın Düşüş’ü ‘Büyük Feth’in Dönemeç Taşlar’ı arasında yerini alacaktır. 21.Asr’ın Başları’nda 21.Cüz’den Aşağıya alıntıladığım Pasaj’ın İlhâm’ı üzerinde yürürken çakan Şimşekler de Tahdis edilmeli..

İsrâiloğulları için ‘Hüden’ olsun diye Mûsâ’ya verilen ‘Kitâb’.. İnançları’nı yitirmeksizin Qararlı-Azimli bir Duruş’la (Sâbirin) ‘Hidâyet’e Tabi olanlar’ın ‘Hidâyeti’ni Târihleri’ne yayılan Dönemler içinde yenileyen (yeHDûne) İmâmlar... İsrâiloğulları’nda ‘Mehdiyet’in Son ( Mesih) İmâmı’nın Îsa olduğunu biliyoruz.

            Sûre’nin tek Referans Qawm’i İsrâiloğulları ve Kurucu İmâm’ı Mûsâ’nın ardından ‘İbret Dili’ ile Bakışlar’ın yöneldiği ‘Roma Çağı’nın ‘Ahmedî İmâmet’in ‘Hatemî İmâmet’i ‘Hatemî Fetih’de olacaktır.

 

         Alıntı:

32-023‘Yurtları’nda* dolaşan nice Kuşaklar’ı* kendilerinden Ewwel*, Helak* etmemiz, hala Onlar’ı Doğruyol’a* iletmedi mi? Kuşkusuz bunda Âyetler* var’dır, yine de işitmiyorlar mı?* / Görmüyorlar mı, Biz, Su’yu* Çorak Toprağa* sürüyoruz da O’nunla Ekin* bitiriyoruz*, O’ndan Hayvanlar’ı* da, kendileri de yemektedir*? Yine de görmüyorlar mı?

/Derler ki: "Eğer Doğru söyleyenler iseniz, şu Fetih* ne zamanmış?"

        De ki: "Fetih Gün’ü*, küfredenler’e* inanmaları  o Gün  bir Yarar* sağlamaz ve Onlar’a bir Süre* de tanınmaz. " /Öyleyse, Sen Onlar’dan yüzçevir* ve bekleyedur*, gerçekten Onlar da beklemektedirler.’’  (es-Secde /023-030)

 

TERTİL IX

TERTİL XII

TERTİL XIII