XXVI.Cüz

 

 

2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010

2011

 

20 Kasım 2003/26.Cüz'den

http://3.bp.blogspot.com/_6u_JS2olm8Q/TBJBIaJxj4I/AAAAAAAADQU/JrQyBfIWCgo/s320/giybet.jpg

            Câsiye Sûresi’nin Son Beş Âyet’i (33-37) ile başlayan 26.Cüz’ün  Toplam 86 Âyetli 3 ‘Medenî Sûresi’nin ‘Son Oda’sı’  18 Ayetli ‘Sûre-i Hucurât’.

            ‘Hucurât’tan ‘Hücrelerimiz’e bir türlü giremeyen Âyetler’dendir 11-14.. Ne ‘Beden Hücremiz’e, ne ‘Aile’ ye de ‘Kliklerimiz’e (!).. ‘Muhâtabı’nı bir türlü ‘Kendimiz’ olarak görmeye yanaşmak istemediğimiz ‘Ağır konuşmuş, ‘Ağrımız’a konuşmuş’ ‘Söz’le, ‘Sözler’in en Güzeli’ ile karşı karşıyayız…

‘Fâsıq'ın getirdiği Haber’i Tahqiq’,

‘Mü'min Kardeş’in Gıybeti'nin, Kardeş’in Eti’ni Yeme’ye Teşbih edilmesi’,

‘Halqlar arasındaki Üstünlüğün ancak Taqwâ ile Oluşu’

            ‘Din’de Kardeşlerimiz’i uyarabilmek ne Mümkün? Asla yapageldiklerinin bu Âyetler’in Kapsamı’nda olan Şeyler olduğunu Qabul etmek istemezler.. Asla onların yaptığı ‘Gıybet’ değildir, meselâ... ‘Bin Dere’den getirilmiş Su ile ya sizi İqna etmeye cehd’ederler, ya ‘Alınganlık Maske’si’ takarak küserler..

 

Alıntı:

 

49-013"Ey İnananlar*! Bir Qawim*  bir Qawim’le alay* etmesin belki onlar  kendilerinden daha Hayırlı’dırlar*. Kadınlar* da Kadınlar’la. Belki kendilerinden daha Hayırlı’dırlar. Nefisler’inizi* yadırgayıp küçük düşürmeyin* ve birbirinizi en olmadık Kötü Lakaplar’la* çağırmayın. İmân’dan* sonra Fâsıqlık ne Kötü bir Günah’tır*. Kim Tewbe* etmezse işte onlar Zâlimler’in* ta kendileridir. Ey İnananlar*! Zann’dan* çokca  kaçının, çünkü Zann’ın* bir kısmı Günah’tır*. Tecessüs-etmeyin* kiminizde kiminizin Gıybet’le* çekiştirmesin. Sizden biriniz Ölü Kardeşi’nin* Eti’ni* yemeği* sever mi, işte bundan iğrenip tiksindiniz*,  Allâh'tan*  sakının*, Allâh Tewbe’yi* qabul-edendir*, Râhim'dir*. Ey İnsanlar*! Gerçekten Biz sizi bir Erkek* ve bir Dişi’den* yarattık*. Ve birbirinizle tanışmanız* için sizi Qawimler*  ve Qabileler* olarak kıldık. Allâh* katında en Kerîm* olanınız Taqwâ’da* en ileri olanınızdır. Kuşkusuz Allâh* Bilen'dir*, Haberdar'dır*.  Bedewiler* dedi ki: "İmân ettik*", de ki: "Siz İmân* etmediniz ancak "Teslim olduk"* deyin. İmân* henüz Qalpleriniz’e* girmiş değildir. Eğer Allâh'a ve Elçisi'ne* İtaat* ederseniz o sizin Amelleriniz’den* hiçbir Şeyi eksiltmez*. Kuşkusuz Allâh* Gafûr'dur*, Rahîm’dir*.’ (el-Hucurât /011-014)

 

 

             TERTİL II

TERTİL X

TERTİL XI