VII.Cüz

 


2001 2002 2003 2004 2005 2006  2007 2008 2009 2010

2011



21 Ekim 2004/07.Cüz'den

 

cuz07-2004Mesih’in Haqiqâti’ni iyice belirginleştiren 6.Cüz’deki Anlatı’nın ardından Mâide Sûresi’nin 7.Cüz’e sarkan Bölüm’ü Ehl-i Kitap’ı, Mü’minler’le olan Münâsebet’i ile ele alan Âyetler’le başlıyor. İsrâiloğulları’nın verdikleri Misâq’la başlayan Hikâyesi’nin Dâwûd ve Meryemoğlu İsâ’nın Dili’yle La’netlenişi’nin Bitişi’nin ardından...

Rasûl-i Ekrem’in Habeş Hicret’i dolayısıyla yaşadığı Tecrübe’yi biliyoruz. Bu Mütewâzi, ve Endopik Tawr’ın Sâhib’i Necâşi de, kendisine ulaştırılan Mektup’u yırtan Heraklius da İqtidar Sâhibi’ydi. Bu İki Zıt Tawır alış’ın Işığı’nda Aşağı’daki Pasajlar’ı ‘Ehli Kitâp’ın Hepsi bir değildir’ buyuran  Diğer Âyetler’in Işığı’nda okumak gerek.  Yine Söz’ü Edilen ‘Nasraniyyûn’ için  Qıssıs ve Ruhbâniyyûn’un özellikle zikredilmesi o Gün de ondan sonrası için de Farqlı bir Manastır Damarı’nın Varlığı’na Dikkatlerimiz’i çeker.  Onlar’la buluşan bir Tebliğ’in Sâhibi’nde nasıl Yankı bulduğunu okuyoruz. 1962 Konsili’nin Ağları’na takılan Monolog Balıkları’nı geçiyorum.

Wahy’e Karşı ‘Anîd’ Tabiatlar’ı Medine’de de nükseden ‘Yehûd’ olduklarını söyleyen Tâife’nin ‘Müşrikler’le birlikte zikreden Anlatım’ın Ağırlığı’nı hissedecek Yürek nerde? Uyarılar’dan Nasipdâr olan Nehr’in Öte Yakası’ndakiler’in Basiret’i nerede?

 

 

 Alıntı:

 

5-086            "Andolsun İnsanlar’dan İnananlar’a Düşmanlıkca* en Şiddetli olanlar’ın Yahudiler* ve Müşrikler* olduğunu görürsün. Onlardan İnananlar’a* Sevgi bakımından* en yakınında "Biz Hristiyanlarız"* diyenleri bulursun. Bu onların içinde Qıssıs* ve Ruhbanlar* olması ve onların  İstikbâr* etmemelerindendir. /Elçi’ye* indirileni dinlediklerinde Haqq’ı* tanıdıklarından dolayı Gözleri’nin Yaşlar’la dolup taştığını* görürsün. /Derler ki:" Rabb'imiz inandık, Bizi Şâhidler’le* berabar yaz../ Hem Rabb'imizin bizi Sâlihler* Topluluğu’na katmasını umarken ne diye Allâh'a ve bize Haqq’tan gelene inanmayalım." /Böylelikle Allâh dediklerine Karşılık olarak içinde Ebedi* kalacakları içlerinden Nehirler akan Bahçeler* verdi. Bu İyilik yapanlar’ın* Karşılığı’dır.  Küfredenler ve Âyetlerimiz’i* yalanlayanlar işte Onlar Câhim* Ashâbı’dır.’ (el-Mâide/ 082-086)

 

 

TERTİL VIII