VII.Cüz

 


  2001 2002 2003 2004 2005  2006  2007 2008 2009 2010

 2011

 

12 Kasım 2002/07.Cüz'den

 

             En’âm Sûresi’nde Ayrıntısı’na girilen tek Qıssa İbrâhim aleyhi’s-Selâm’a ait.. Ata’sı Azer ve  Qawm’i ile yürüttüğü Tartışmalar’ın cuz07-2002arasına yerleştirilen ‘Mesel’le ilgili Talmud’un zaman içi Tahrifatı’ndan berî bir Anlamlandırma’ya ulaşmak gerek.. ’Peygamberî Kimlik’in Tabiatı’ı’na Uygun bir ‘Okuyuşİbrâhim’in Gök Cisimler’i ile ilgili Örnekler’i ‘Soru Qabili’nden verdiğini anlamayı gerektirir. Allâh’ın ‘İbrâhim’e verdiği İspatlı Delil’i  bihaqqın Anlama’da Sûre-i Baqara’daki Melik’le yaptığı Tartışma’nın Mantığı’nı da Hatır’da tutmak gerekir.

                        Gece Ayetleri’nin Küçüğü ‘Kewkebler’den Büyüğü ‘Ay’a dek ‘Tapınma Obje’si edinilen Varlıklar ‘Gündüz’ün Âyet’i ‘Güneş’le birlikte silinip gitmektedir. Hepsinden Büyükçe olan ‘Güneş’in ‘Hükm’ü de Gece’ye sarkamamaktadır. Mantıqları’na inerek İbrâhim’in Deşifre ettiği Haqiqatler’i Dillendirme Tarzı ‘Putlar’ın Büyüğü’nü Hayat’ta bırakırken de kullandığı Tarz’dır.

            Bu ‘Bediî Gerçekler’e rağmen niçin bu ‘Süflî Yönelişler’? Sorar İbrâhim. ‘Güvenlik Sendom’u’ ile İlgili ‘Argümanları’nı boşa çıkartan Kaziyeler ‘11 Eylulzede’Çağdaş Okurlar’ın Dikkati’ne sunulur.

 

 

 

                        Alıntı:

 

6-078             ‘Hani İbrâhim* Baba’sı* Azer'e* demişti: "Sen Putlar’ı* İlâhlar* mı ediniyorsun? Doğrusu ben seni ve Qawmi’ni* Apaçık bir Dalâlet* içinde görüyorum." /Böylece İbrâhim'e Kesin Bilgi’yle* İnananlar’dan olması için Gökler’in* ve Yer’in* Melekûtu’nu* gösteriyorduk. /Gece* üstünü bürüyünce bir Yıldız* görmüş ve demişti ki: "Bu mu benim Rabb'im?*" Fakat kayboluverince ‘Ben Batanlar’ı* sevmem, "demişti . /Ardından Ay’ı* doğar görünce "Bu  mu benim Rabb'im?" demiş fakat o da sönünce: "Andolsun" demişti "Eğer Rabb'im beni doğruyol’a* eriştirmezse gerçekten Sapmışlar* Topluluğu’ndan olurum" dedi /Sonra Güneş’i* doğar görünce: "Bu benim Rabb'im ha, bu en Büyük*." demişti. Ama o da kayboluverince Qawmi’ne*: "Ey Qawmim, tartışmasız ben sizin şirk koştuklarınızdan* Uzağım*." demişti .’’ /Gerçek şu ki: Ben bir Hanif* olarak Yüzüm’ü* Gökler’i ve Yer’i yaratana* çevirdim. Ve ben Müşrikler’den* değilim.’’

            /Qawm’i onunla çekişip tartışmaya* girdi. İbrâhim de ki: "O beni doğruyol’a erdirmişken siz benimle Allah* konusunda çekişiyor musunuz? /Sizin O'na şirk* koştuklarınızdan ben korkmuyorum, ancak Allah'ın benim hakkımda bir Şey dilemesi başka. Rabb'im İlim* bakımından Herşey’i kuşatmıştır*. Yine de Öğüt* almayacak mısınız? /Hem size onun kendileri hakkında hiçbir İspatlayıcı Delil* indirmediği Şeyler’i Allâh'a Şirk  koşmaktan siz korkmuyorken ben nasıl sizin Şirk koştuklarınızdan korkarım*. /Şu halde Emîn* olmak bakımından iki Taraf’tan hangisi daha Haqq Sâhibi’dir? İnananlar ve inançlarına Zulum* katmayanlar, işte Güvenlik* onlar içindir ve onlar Hidâyet’e* ermişlerdir. /Bu İbrâhim'e Qawmi’ne karşı verdiğimiz İspatlı Delil’imizdir*. Biz dilediğimizi Dereceler’le* Ref’ederiz*. Kuşkusuz senin Rabb'in Hakîm'dir*, Bilen'dir*.’ (el-En’âm/074-083)

 

 

 

TERTİL VIII  

 

Kalanlar

Mâide 094-096  

    101-108

    115-120

En’âm 004-010

    021-050

    056-060

    066-073

    084-110