VII.Cüz

 

 

2001 2002 2003 2004 2005 2006  2007 2008 2009 2010

2011


            22 Kasım 2001/07.Cüz'den

 

7.Cüz, En'am Suresi'nin 110.Âyeti’ne kadar sürer. 2-6.Sûreler arasında yer alan Medine Yılları'nın 4 Uzun Sûre’si bu Cüz içinde Mâide Sûre’si ile sona eriyor.

cuz07-2001Mâide Sûresi'nin 82-120 Âyetler’i arasında yer alan bu Son Bölüm’ü, Sûre'ye Adı’nı veren ‘Mâide Qıssası"nı İhtiwâ eder. Batı Roma Kilise’si ve Ardıl’ı Protestan Kiliseleri'nin Ressamları’nca Yuhanna İncili'nin Tahkiye ettiği "Son Yemek" Hristiyan İnanırlar'ın Belleği’ne kazılmakla kalmadı, "Klasik Bileşik Roma"nın ve "Global Roma"nın Waziyet ettiği Bugün’ün Yerküreli Sakinleri'nin de Ortak Kültürel Paydalar’ı arasına katıldı. Temel Eğitim’in Ders Kitapları’ndan, Holly Wood'un Dini Günler’de tekraren Gösterim’e giren Prodüksüyonları’nda işlenen Tema’ya dek o kadar "Mütewâtir" Qabul edilir ki, "Mâide"nin bu "Son Yemek" ile bir İlişkisi’nin olmadığını düşünmek Cesâret ister.

"Son Yemek" Anlatısı'nın Pavlos'un "Şam Kerâmeti"ne Dayanak olan "Paraklit" Kehâneti’nin Barnabascı Cemaatler’e Karşı geliştirildiğini sanmaktayım. Qur'ân, Hawâriler'in Taleb ettikleri "Sofra"nın hemen indirilmesi Konusu’nda bu Pasaj’da Açık bir "Son" içermemektedir. "Duâ"nın yapıldığı Gün Hawâriler'e "Iyd/Bayram"  yapılmıştır.

"Birleşik Roma"nın Bünyesi’nde Bugün "En Alttakler"i oynayan "Aktörler"in, "Kutsa’nı kaybetmiş bir Kıta'ya, "İlahî Hikmet Sofrası"nı taşıyacak olmaları, bu Nihâî "Bayram"ın "Sofra"sı" için  "Kokmamış Tuz" olarak kalabilme Direnci’ne İşâret etmek isterim. "İbrâhim'in Sofrası’na gelen Misâfir Elçiler’den, Kehf Delikanlıları'nın 300 Yıllık Ünlü Uykusu’na dek bir Dizi "Tedâi"nin Zihniniz’e ucuşmasına İzin verin. Bakın bakalım "A'mâl-i Hayal"de neler görünüyor.

 

 Alıntı:

 

‘Hani Hawâriler’e* "Bana ve Elçim’e* İmân edin" diye wahyetmiştim, onlar da "İnandık, gerçekten Müslümanlar* olduğumuza Sen de Şâhid ol" demişlerdi. /Hawâriler "Ey Meryemoğlu Îsâ!* Rabb'in Bize Gök’ten* bir Sofra* indirebilir* mi?" demişlerdi. O da ‘inanıyorsanız Allâh'tan İttiqa* edin" demişti. /"Ondan Yemek istiyoruz, Qalplerimiz* Tatmin olsun*, senin de Bize gerçekten Doğru söylediğini* bilelim ve bunda Şâhidler* olalım" demişlerdi. / Meryem’oğlu Îsâ da 5-112"Allâhım, Rabb'imiz bize Gök’ten* bir Mâide İnzâl et, öncemiz* ve sonramız* için bir Bayram* ve Sen'den de bir Âyet* olsun. Bizi rızıqlandır, Sen Rızıq vericiler’in* en Hayırlısı’sın* " demişti. / Allâh demişti ki: "Kuşkusuz Ben bunu Size indireceğim*. Artık Siz’den bundan sonra kim küfrederse* Ben O’nu gerçekten Âlemler’den* hiç kimseyi azablandırmadığım bir Azâb’la* azablandıracağım." (el-Mâide /111-114)

 

 

TERTİL VIII

 

 

 Muqâbele Edenler:

 

             (M.Özenoğlu/7 Ramazan 1430: Peygamberler, Dünyâ’da yaptıkları Dâwet’e kimin haqqı’yla İcâbet ettiğini yalnız Allâh’ın bilebileceğini Dil’e getiriyorlar. Zira Qalpler’de olanı yalnız Allâh bilir. Peygamberler’in bu Sözü’nden sonra Sûre’ye de İsmi’ni veren Mâide Kelimesi’nin Sâhib’i ve Peygamberimiz’i müjdeleyen İsâ’nın İsrâiloğulları için yaptıkları Gündem’e getiriliyor. Mâide’nin hem kendileri hem de bizim Ümmetimiz için Bayram olmasını isteyen İsâ Peygamber’in Duâsı’nın Qabul edildiğini ve Allâh’ın Mâide’yi indireceğini söylüyor. Mâide, İsâ Peygamber’in müjdelediği Ahmed’in Peygamberliği’nde iniyor. Haq ile Bâtıl ayrışmıştır artık ve Mâide tamamına ermiştir. Mâide Sûre’si 3.Âyet bunu göstermektedir. 115.Âyet’te İnkâr edenleri Kâinat’ta hiç kimseye edilmeyen bir Azap beklediğini Allâh belirtiyor. Mâide geldi, İslâm İnzâl oldu ve tamamlandı. İnkâr eden İsrâil, ABD ve Avrupa yani kısacası Küresel Roma’yı Elim bir Azap bekliyor. Tenwir Kuşlar’ı “Siccîl”lerini ne zaman atacak… Küresel Roma’nın Beli’ni kıran bir Taş Misal’i olabilmemiz Temennisi’yle İbrâhim’le Diyârı’nda İbrâhim ile birlikte olmaktan Huzur duyuyoruz.)