XII.Cüz

 


2001 2002 2003  2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 

2011

            17 Kasım 2002/12.Cüz'den

 

cuz12-2002            12.Sûre’de ‘Ahsenu’l-Qasas’ olarak adlandırılan Yûsuf’un Hikâye’si yer alır. ‘Yehûd’ ve Mesihîler’in Elleri’ndeki ‘Kitap’ın Birinci Bölümü’nün kendisi ile nihâyetlendiği bu Qıssa’nın içeriğinden dolaylı bir Bilgilenim içinde olan ‘İlk Qur’ân Okurları’na, kendi Dilleri’nde bir Çeviri’si (Qur’ânen Arabiyyen) aktarılır..  Karışık bir Anlatım’ın mot-a mot Çeviri’si değildir bu, ‘Gerçek bir Haber’, ‘aqledilsin’ diye aktarılmış ‘En Güzel Qıssa’... (Örneğin Eski Ahid’de Rüya’nın İçeriği başkadır)

                        Yûsuf’un Baba’sı ile paylaştığı, Beyni’nde şekillenen Görüntüler (Rü’ya)... Gayb’le bilgilenmeye açık Peygamber Baba; Allâh’ın Muhtemel Qaderi’nde Oğlu’na biçtiği Rol’un Farqı’nda olarak O’nu uyarır. 11 Kewkeb[1], Güneş ve Ay’ın kendisine Secde ettiği bu Rüya’nın İçeriği’ni Kardeşler’i ile paylaşmamalıdır. Âdem’in Oğullar’ı arasındaki Düşmanlığı körükleyen Şeytân’ın tekrar Sahne’de yerini almasından endişelenmektedir. İsrâil’de var olan Te’wil şudur: Dede’si İbrâhim, Baba’sı İshâq’da var olan ‘Sorumluluk’ Ya’qûb’dan Yûsuf’a geçecektir. Hakîm-Alîm olan Allâh’ın Ya’qûb Âile’si üzerinde Ni’meti’ni tamamlamasıdır bu. Yûsuf da ‘Te’wilu’l-Ehâdis’le donatılacaktır..

 

 

            Alıntı:

 

            ‘Elîf Lâm Râ. Bunlar Apaçık  Kitâb'ın* Âyetler’idir*. /Gerçekten Biz aqledersiniz* diye, O'nu Arapça* bir Qur'ân* olarak indirdik*. /Biz bu Qur'ân'ı* sana wahy’etmemizle*, en Güzel Qıssalar’ı* Gerçek bir Haber olarak sana aktarmaktayız*. Oysa Sen, daha önce, bundan habersizdin*. /Hani Yûsuf* Babası’na*: "Babacığım, gerçekten ben on bir Kewkeb’i* , Güneş’i* ve Ay’ı* Ru’yet* ettim. Onları bana Secde* 12-004etmektelerken gördüm" demişti.  /Baba’sı da: "Oğlum*, Rüy’an’ı Kardeşler’ine* anlatma*, yoksa onlar sana bir Tuzak* düzenleyeceklerdir. Çünkü Şeytân*, İnsan’a Apaçık bir Düşman’dır*" demişti. / "Böylelikle Rabb'in Seni Seçkin* kılacak, Sözler’in Te'wili’nden* sana öğretecek* ve daha önce Atalar’ın* İbrâhim* ve İshâq'a* tamamladığı gibi Senin ve Ya’qûb* Âilesi'nin üzerindeki Ni’meti’ni* tamamlayacaktır. Kuşkusuz Rabb'in Âlim'dir*, Hakîm'dir*.’ (Yûsuf/001-006) 

 

 

    TERTİL VII

    TERTİL VIII

 

 



[1]           bak:37.6