XII.Cüz

 


2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010

2011


            27 Kasım 2001/ 12.Cüz'den

 

10-12 Arası Sûreler Sırası’yla Üç cuz12-2001Peygamber'in İsm’i ile anılıyorlar. Yûnus, Hûd, Yûsuf... Sıralama bir Tarihîliğe tabii değil. Yûnus ve Yûsuf'un Qıssaları’yla Pavloscu Kiliseler'in "Eski Ahid" diye adlandırdıkları Kitaplar’da da karşılaşıyoruz.

12.Cüz, 12.Sûre’nin (Yûsuf) Yûsuf'un gördüğü Rüya'yı Babası’na anlattığı Pasajlar’ı da içeren 52. Âyeti’ne kadar Dewâm ediyor. Cüz’ün 17,5 Sahife’si ise Hûd Sûresi'nin 6-123.Âyetler’i ile dokunmuş.

Rasûl-i Ekrem'in Wahy’in İlk indiği Yıllar’dan beri, "Refik-i A’la"ya yükseldiği Son Saniyeleri’ne dek Bütün Benliği’nde hissettiği "Sorumluluk Duygusu"nu Etrafı’nda kendisini Can Kulağı ile dinleyen "Sahih Alıcılar"a iletirken kurduğu Kısa ama Yüklü Cümleler’dendir: "Beni ,Hûd Sûre’si ihtiyarlattı"

Sûre’nin Dikkatli Okurlar’ı, Tefsir Kaynakları’nın naql’ettiği Bilgiler’i doğrulamakta gecikmeyeceklerdir. "Emrolundugun gibi İstiqâmet et." Hepimizi, "Ölüm alıp götürünceye dek" kuşatması gereken, bürüyüp-sarıp sarmalaması gereken bir Okuyuş’tur bu. "Sahih Din"in yaşadığımız Dünya’da sürüklendiği İstiqâmet’i Doğru algılamak, Ferdî ve İctimâî Hayat’ta "Emrolunulan Çizgi"yi "Gereğince  Temsil" edebilen bir Hassasiyet/ Azm'in Sâhib’i olabilmek..

 

Alıntı:

 

11-112            ‘Andolsun, Mûsâ'ya* Kitâb'ı* verdik. O'nda Anlaşmazlığa* düşüldü. Eğer Rabb'inden bir Söz* geçmiş olmasaydı, kesinlikle aralarında hükmedilmiş* olacaktı. /Gerçekten bunlar Bundan  yana bir Tereddüt* içindedirler. Senin Rabb'in, Onlar’ın Tümü’ne yapıp ettiklerini ödeyecektir*. Çünkü O, yaptıklarından Haberdâr'dır*. /Seninle birlikte Tewbe edenler’le* birlikte emrolunduğun* gibi dosdoğru davran*. Ve ey İnsanlar azıtmayın*. Çünkü O, yaptıklarınızı Gören'dir*. /Zulmedenler’e* meyletmeyin*, yoksa size Ateş* dokunur. Sizin Allâh'tan başka Welileriniz*  yoktur, sonra Yardım* da göremezsiniz. /Gündüzün iki Tarafı’nda* ve Gece’nin* yakın Saatleri’nde Salât’ı* kıl. Kuşkusuz İyilikler* Kötülükler’i* giderir.  /Bu öğüt alanlar’a* bir Zikr’dir*. Ve sab’ret. Gerçekten Allâh, İyilik yapanlar’ın* Ecri’ni* Zâyi etmez.’ (Hûd /110-115)

 

 

    TERTİL VII

    TERTİL VIII