QUR'AN İLİMLERİNE GİRİŞ

             Yüce Allah Kitab’ı hakkında şu Örneği verir:

            "Görmedin mi ki Allah nasıl bir Örnek vermiştir. Güzel bir Söz Güzel bir Ağaç gibi’dir ki onun Kökü Sabit Dal’ı ise Gök’tedir. Rabb'inin İzni’yle Her Zaman Yemiş’ini verir. Allah İnsanlar için Örnekler verir, umulur ki Onlar Öğüt alıp düşünürler. Kötü bir Söz’ün Örneği ise Kötü bir Ağaç gibidir. Onun Kök’ü Yer’in üstünden sökülmüş Kararı kalmamıştır."[1]

            Kitab’ın anlattığı Nebewî Tarih’te bu Ağac’ın Yemişleri’ni devşiririz.

Arz’a Halife olarak yaratılan Adem ve Eşi, Cennet’te yaşanan Mizansen’in ardından Yeryüzü’ne indirildi.[2] Hayat Yeryüzü’nde onlar için belirli bir Wakt’e kadar sürecekti.[3] Sınav’ı yitiren İblis de Aynı Süre Yaşatılma Güvencesi’ni İlahî Hikmet Gereğince Allah'tan aldı.[4] Bu Süre’yi kendisinin İlahî Rahmet’ten kovulmasına Wesile bildiği İnsanlar’ı saptırmak için kullana­cağına Yemin etti: " ..senin Öüstakim Sırat’ına oturacağım. Önlerinden, Arkalarından, Sağlarından, Sollarından onlara sokulacağım. Onların çoğunu Şükretici bulamayacaksın."[5]

            "Dedik ki "Oradan tümünüz inin(ihbut), artık ne Zaman size Ben’den bir Hidayet gelir de kim Benim Hidayet’ine izlerse Onlar için    Korku yoktur, ve Onlar hüzünlenmeyecekler de."[6]

            Başlangıçta Tek bir Ümmet olan Adem'in Çocukları Şeytan’ın yanlarına sokulup onlara verdiği İğva nedeniyle bağyedip Fırqalar’a bölündü.[7] Allah ise İnsanlar’ın Welisi’dir. Her Bo­zulma ardından onları Karanlık’tan Aydınlığa çıkardı.[8] Kimileri ise Şeytan’a tabi olup Tağut’u Weli edindiler. Böylece Karanlığı yeğlediler.[9] Allah, "Cehennem’i Şeytan’a tabi olanlar’la dol­duracağını Beyan etti."[10] Bu, Özel Cennet’e "Bu Ağaca yaklaşmayın" Buyruğu ile başlayan Senaryo’nun tekrarıdır.[11] Ancak Adem gibi Tewbe’yi Tercih edenler [12] Hüsran’a uğrayanların dışındadır.[13] İşte Bütün İnsanlık Tarihi boyunca Allah'tan gelen Hüda'nın[14] Qur'an’daki Ka­vramsal Adı Wahy, Kitap, Auhuf, Ayetlerdir. Bu Wahy’in en Sonuncusu da Tahrib edilmekten korunmuş olan Qur'an'dır.[15] Hâkim olan Allah'ın[16], Hâkim Kitabı'dır.[17] Kısacası İlahî Hikmet’­tir.

            Allah Her İnsan’a Fucur ve Taqwa’yı İlham eder.[18] Onu arındırıp temizleyen kurtulur, örtüp saran da Yıkım’a uğrar.[19] Kendisine İlham edilen Taqwa’yı seçen "Hikmet Sahibi Nefs", İlahî Hikmeti seçmiş demektir. Böylece Kitap ve Hikmet bBilgisi birleşir.[20] Kime de Hikmet verilmişse ona Bol Hayır verilmiş demektir.[21]

            Qur’an İlimleri Ders Serisi, Qur’an Okurları’nın onu Doğru olarak anlamasına Yardımcı olmayı amaçlar. Başarı ve Doğrular Kitab’ın Sahibi’ne, Yanlışlar Biz Okuyucular’a aittir.

                        A-Qur'an/ Mushaf Tarihi

            Qur’an İlimleri’ne Giriş Mahiyetinde olan bu Bölüm’de, onun Orjinal Metni ile onun Orjinal Dili’nde Yazı’ya geçirilme Tarihi’nden başlanarak, Dünya Dilleri’ne Çevrilme Süreci ve beraberinde getirdiği İmkanlar, Sorunlar üzerinde durulmaktadır.

1-Wahy /Ayâtu'l-Qur'an:

            Qur'an'ın İlk Wahyi m610 Yılı’nda indirilen 96/el-Alaq 1-5 Ayetleri’dir.[22] Bunu izleyen Nuzul 22 küsür Sene Deqam etti. Son gelen Qahy genel olarak 5/el-Maide 3 Ayeti olarak Qabul edilir.

            İndiği Dönem Arabça’sında Wahy, fısıldamak, Gizli konuşmak Anlamlarına gelir. W-H-Y Fiili’nden türetilen Mastar Kelime’dir. Bu Kelime Qur’an’da 34 Sure’de 71 Ayet’te kullanılır. Her Kullanım’ında Terimsel Anlamı’nı korumadığı gibi, bir çok yerde de Aynı İşlevi gören Farklı Kelimeler de kullanılır. Dinî Literatür’de daha çok Kelamcılar’ın Tanımı üzere Meşhur olmuştur. Allah’ın İnsanlar’la Konuşması  42/eş-Şura Suresi’nde Üç Şekil üzere Mümkün görülür.

2-Qur'an'ın Mushaflaşması :

 

3-Çağdaş Mushaflar:

 

4-Farklı Harfler :

 

 

5-Mushaf'ın Okunması:

 

 

6-Farklı Diller’de Qıraat: Çeviriler:

 

 

                        B-Tefsir Tarihi ve Wasatlar

            Bu Bölüm, bizzat Qur’an Metni’nin kendisini değil, onun Okur’u ile girdiği İlişki Sonucu Tarih içinde kazandığı/kaybettiği Anlamlar’ı Konu edinmektedir.

 

1-Nuzul Wasatı :

 

 

2-Mekkî Wahy :

 

 

3-Medenî Wahy:

   

 

4-Qıssalar’ın Wasatı :

 

 

5-Tarihî Qıraat Wasatları :

 

 

6-Çağdaş Qıraat Wasatı  :

  

            a)Maqro Wasat:Toplumsal-Siyasal Hayat  

            b)Alem-i İslam/Qıraat:Cuma Tilaweti

 

                        C-Qur'an ve Riwayetler

            Bu Bölüm’de Yer alan Üç Konu ‘Quran İlimleri’ ve ‘Riwayet İlimleri’ Disiplinleri’nin Müşterek Konularıdır. Konular Her Disiplin’de kendi Zawiyesinden ele alınmaktadır.

 

1-Nuzul Sebebleri :

 

 

2-Rasul'un Te'wili (Nuzul Wasatı’nda Tefsir):

 

 

3-Merdud Riwayetler:

    

 

                        D-Qur'an'ın Eşşizliği  

 

            Bu Bölüm’le Wahy’in niçin İnsan için olmazsa olmaz Temel Bilgi Girdisi olduğu açıklığa kavuşturulmak istenmektedir. ‘Dogma’ ile ‘Nas’ arasındaki ‘Hayatî Farq’ belirginleşsin istenir.

 

1-Ayetlerin Yapıtaşları :

 

2-İ'caz :

 

 

3-Qur'an'ın Münkir Okurları :

 

 

4-Kewnî Ayetler :

 

 

                        E-Qur'an'ın Dili

 

            ‘Dil’ bu Bölüm’de iki Ayrı Anlamıyla İnceleme altına alınmıştır. Wahy’in ‘Dünya Görüşü’nü İfade etmede kullandığı Okur’unun Beşerî Dili’ ile ona ‘Eşya’nın İsimleri’ni öğretmektedir.

 

1-Lugatu'l-Qur'an :

 

 

2-Kelimetu'l-Qur'an :

 

 

3-Mu’cemu’l-Qur’an :

 

 

                               F-Emir Cümleleri

 

1-Emr-Nehy

2-İlga-Nesh

G-Literal Analiz

1-Mübhemat (Lafızların Açıklık Kapalılık Dereceleri)

2-Tahsis/Taqyid

3-Mecaz/Kinaye

4-Delalet Biçimleri

 

                        F-Manevi Mebhaslar

 

            Qur’an Okur’una kazandırdığı ‘Basire’ ile onu, kendisinin sustuğu Alanlar’da konuşur kılmayı amaçlar. Arz’dan çıkan Dabbe, ‘Haq’ ile ‘Batıl’ın, ‘Habis’ ile ‘Tayyib’in, Münker’ ile ‘Ma’ruf’un Çağlar’ın Sonu’na dek Takipcisi olacaktır.

 

1-Mewhum Deliller :

 

 

2-Maqasıdu'l-Qur'an :

 

 

                        G-Ahkamu’l-Qur’an

 

            ‘Hira’sından çıkan ‘Okuma Emri’ almış İnsan’ın; birbirine Düşman olarak Arz’a inen , kendisine ‘Huden’ gelmiş İnsan’ın Ayetleri ‘Te’wil’ Öyküsü’dür burada anlatılan.. Ayet, Olgular’ın olduğu yerde vardır, ‘Nomen’lerin olduğu Yer’de ise Benzeşmeler.. Benzeşenler’in Anlamını belirginleştirme Yetkisi, ‘benzeşmeyi kuran’a aittir.

 

1-Muhkem Ayetler :

 

 

2-Muteşabih Ayetler :

 

 

                        H-Qur’an ve Gelecek

 

            İsa Mesih’in Müjdesi olan ‘Qur’an PeygamberiAhmed’in Müntesipleri olarak, içine girdiğimiz 2000li Yıllar’a Müjdemiz ne? ‘Kelime-i Tayyibe’nin ‘Geleceğin Wasatı’nda Açacağı Çiçek vereceği Yemiş ve Yetiştiriciler’inin Koordinatı üzerinde Düşünceler...

 

1-Zikr’in Korunmasının Anlamı :

 

 


 

[1]          14/İbrahim 24-26

[2]          2/Baqara 36

[3]          2/Baqara  36

[4]          7/el-A'raf 14-15

[5]          7/el-A'raf 17-18

[6]          2/Baqara 38

[7]          2/Baqara 213

[8]          2/Baqara 257

[9]          2/Baqara 257

[10]        7/el-A'raf  18

[11]        2/Baqara 35

[12]        2/Baqara 37

[13]        103/el-Asr  1-3

[14]        2/Baqara 38

[15]        15/el-Hicr 9

[16]        2/Baqara 32

[17]        10/Yunus 1

[18]        91/eş-Şems  8

[19]       91/eş-Şems   9-10

[20]        2/Baqara 129

[21]        2/Baqara 269

[22]        el-Buhari/