VIII.Cüz

 

 

2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010

2011


            23 Kasım 2001/08.Cüz'den

 

cuz08-2001 165.Âyet’le bu Cüz Ortaları’nda nihâyetlenen En'âm Sûre’si İsmi’ni 8.Cüz’de yer alan "Sekiz En'âm’dan almaktadır. En'âm üzerinde Tasarruf’ta bulunabilmek Yetki’si "En'amte Akışı"nın  Ni’metlenmişleri’nden olabilmekte Mümkün’dür.

7.Cüz'de anlatılan "Âdem'in İki Oğlu"nun Hikâye’si, Âdem Soyu'nun Yeryüzü Canlılar’ı (Dabbe, En'âm) arasında Dewâm eden Dialektiğin Anlamlı bir Özeti’dir.

Mekke Sûreleri'nde 6 kez Hikâye edilen (İlki 8.Cüz’de yer alan A'râf Sûresi'ndedir) ‘Âdem'in Yaratılış Qıssa’sı’, Mushaf Sırası'nda İlk kez Medenî bir Sûre olan Baqara içinde yer almıştır. Âdem, "Kendisine Tewdi edilen Emânet"le Yeryüzü Dabbeler’i içinde Mümtaz bir Konum’dadır.

"Sorumluluğu" yoksayan "Hiççi Çizgi"; İnsanoğlu'nu "Yeryüzü'nde debelenen Dabbe" içinde "Belhüm edall"le Sembolize edilen ‘Ontolojik Düşüş’ Çizgisi’dir de. "Hidâyet"e ulaşamamak, "Dalâlet’tir" çünkü. "Dalâlet", Ni’met Akışı'ndan [1] Yoksunluk’tur.

Bugünkü Okuyuşumuz’da A’raf Sûresi'nin 87.Âyeti’ne kadar geliyoruz. Âdem Qıssası’na ilaweten Nûh, Hûd, Sâlih, Lût Peygamberler’in "Belirleyici Aktör" olduğu "Qasas" yer alır.

Sûre'ye Adı’nı veren A'râf Qıssa’sı Anlatımı’ndaki ‘A-re-fe" Fiili’nin  Kullanımı’na Dikkat çekmekle yetiniyorum. "Yüzleri’nden Tanıma" İfâde’si ile de Fetih Sûresi'nde anlatılan "Secde İzleri ile Tanınanlar" arasında kurulacak Bağlantı’nın "Anlamlı Kazanımlar’ı" olacaktır.

 ----

 

Alıntı:

 

 A'raf* üstündeki Adamlar, kendilerini Yüzleri’nden* tanıdıkları Adamlar’a seslenirler: "Ne Dünyâ’da Mal toplamış* olmanız, ne de büyüklenmeniz* Bugün size Yarar sağlamadı."/ Kendilerine Allâh'ın bir Rahmet*  eriştirmeyeceğine Yemin* ettiğiniz kimseler bunlar mıydı? Girin Cennet'e*. Sizin için hiçbir Korku *yoktur ve siz Mahzun* da olmayacaksınız." /Ateş Ashâb’ı*, Bahçe Ashâbı’na* 7-051seslenir: " Bize biraz  içtiğiniz Su’dan ya da Allâh'ın size verdiği Rızıq’tan* aktarsanıza." /Cennetekiler cewâben derler ki: "Doğrusu Allâh, bunları küfredenlere kullandırmayı Haram* kıldı." /Onlar, Dinleri’ni* bir Eğlence* ve Oyun* edinmişlerdi ve Dünyâ Hayât’ı* onları  aldatmıştı. Onlar, bu Günleri’yle karşılaşmayı unuttukları* ve Bizim Âyetlerimiz’i* tanımadıkları gibi Biz de Bugün onları kurtarmayı âdeta unutacağız.

/ Andolsun, Biz onlara bir Kitap* getirdik, inanacak bir Topluluğa bir Hidâyet* ve Rahmet* olmak üzere bir Bilgi’ye dayanarak onu Çeşitli Biçimler’de tafsilatlandırdık*. /Onlar, onun Te'wili’ne* bakmazlar mı? Te'wilî’nin geleceği Gün, daha önce O'nu unutanlar, derler ki: "Gerçekten Rabb’imizin Elçiler’i* bize Haqq'ı* getirmişlerdi. Artık bize Şefaat* edecek yok mu? /Veya geri çevrilsek de işlediklerimizden başkasını yapsak." Kendilerini Hüsran’a* uğrattılar. Uydurdukları Şeyler de onlardan uzaklaşmıştır.’ (el-A’râf /048-053 )

 

 

TERTİL III

    TERTİL VIII

 

 



[1]          en'amte/Fatiha 6