XXVIII.Cüz

 

  

2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010

2011

 

3 Aralık 2002/28.Cüz'den

 

http://www.ehli-beyt.org/wp-content/uploads/Kuran40.jpgLeyle-i Qadr sadace Ramazan’ı kendisinden önce ve kendisinden sonra olmak üzere ikiye bölmüyor Mushaf-ı Şerif’in Cüz Düzen’i de buna Paralel gelişiyor .İlk 27 Cüz’e 57 Sûre,  onun onda biri kadar olan son 3 e de 57 Sûre. Sûre-i Fâtiha’yı saymazsanız Qur’âne’l-Azîm her iki Fasıl’da da Medeni Sûreler’le başlıyor. Leyle-i Qadr’da Alaq Wahy’i ile yoğunlaşmış İdrâklerimiz Sûre-i Haşr’da farzı Muhal bir Pencere aralıyor. Eğer Qur’ân Mükellef Kuşlar’a değil, Dağlar’a Nâzil olsaydı..

 Haşr, o ‘Sevkolunuş Günü’nün Anahtar Kelimeleri’nden. Sûre’nin Sonu’nda yer alan, Müslüman Târih'in Rituel’i hâline dönüşen Âyetler’i Mesaj’ın Sonu’na alıntılıyorum.

Ne Tûr-i Sina, ne Zeytin Dağı ne de Cebel-i Rahme.. Wahy’in Muhatab’ı ‘İnsan’dır.. ‘Sakin ol ey Uhud... Üzerinde bir Nebi, bir....’  diye Konuşması’nı bilen ‘İnsan’.. Allâh’ın Haşyeti’nden parçalanası Dağlar... ‘İfrit’ten Sual’in Kılı’nı çekmeyen Aqıl.’ ‘Diz çök!’.

 

                        Alıntı:

 

59-024„Eğer biz bu Qur'ân'ı* bir Dağ’ın* üzerine İnzâl* etseydik, onu Allâh* Korkusu’ndan* Saygı ile baş eğmiş, parça parça* olmuş görürdün. İşte biz, belki düşünürler* diye, İnsanlar’a*  böyle Misaller* vermekteyiz. / O Allâh ki, O'ndan başka İlâh* yoktur. Gayb’ı* da, Müşâhede* edileni de Bilen'dir*. Rahmân*, Rahîm’dir*. /O Allâh* ki, O'ndan başka İlâh* yoktur. Melik'tir*, Quddus'tür*,  Selâm'dır*, Mü'min'dir*, Müheymin'dir*, Azîz'dir*, Cebbar'dır*, Mütekebbir'dir*. Allâh* Şirk* koştuklarından çok Yüce’dir*. /O Allâh* ki, Yaratan'dır*, kusursuzca-vardendir*, Suretveren' dir*, En Güzel İsimler* O'nundur. /Gökler’de* ve Yer’dekilerin* tümü O'nu Tesbih* etmektedir. O, Azîz'dir*, Hakîm'dir*. (el-Haşr /21-24)