XXVIII.Cüz

 

  

2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010

2011

 

13 Aralık 2001/28.Cüz'den

 

http://www.perfectbalancebooks.com/wp-content/uploads/2010/07/00341901.jpg      Bu Cüz, 27.Cüz'ün Son Sûre’si olan Hadîd'in ardından bizi Medine'nin Orta Yılları’na götürüyor.

Nûr Sûresi'nde, ‘Münewwer Medineyi İnşâ eden ‘Nûr Evleri’nden Söz etmiştik. ‘Birbirinde Sukun bulmak’ icin yaratılan ‘Arz’ın İki Sıqlet’i ‘Karşılıklı Welâyet’ Gereği veya ‘Fitrî İhtilaf’ Gereği  Hayât’ı ‘Dialektik bir Temel’ üzerinden ‘Mutmainiyet’e dönüştüreceklerdir. Mücâdile Sûresi'nin daha ilk Âyeti’nde kendimizi bu Tartışma’nın içinde buluruz. Allâh ‘Cedel hâlindekiKadın’ı dinlemekte, Konu’yu Kent'in Gündemi’ne taşımaktadır. ‘Qıraat Wasatı’nın ‘en Biz’ olması gereken ‘Buyûtumuz" ’bu ‘Üretken Diyalektik’in ne yanına düşüyor?

Haşr’dan sonra Mü'minler’e ‘Özel Hitâp’ ile başlayan Mümtahinne Sûre’si, ‘Mewedde’yi Rasûl-i Ekrem'e Yakınlık Temel’i üzere oturtmuşlar’a, ‘Allâh'ın ve Mü'minlerin Düşmanları’na karşı ‘Wedât’ olmamayı öğütler. Sûre'nin İsm’i tıpkı 58.Sûre’de olduğu gibi "Nisâ" ile İlgili. Buyût’u Medine'ye İntiqal eden Mekkeli Qawimler’in ‘Beyât’ Önce’si geçirilecekleri ‘’İmtihan’dan Mülhem.  Bu İsim, Bugün’ün Okuru’na, Müslüman Kadın’ın ‘Siyâsal Katılım’da alacağı Rol haqqında ‘İlhâm Verici’ mi?

61.Sûre'nin (Saff) en Temel Mesajı’nı Îsâ Mesih'in ‘Ahmet Müjde’si’ olarak  Tesbit ediyorum. Müjde'nin Fonksiyonel Anlamı'nın 600 Sene sonra gelen Qur'ân Wahy’i ile tamamlanmadığına, ‘Geleneksel Okumalar’"ın Farqlı bir harmanlanması ile ‘Küresel Roma’ya doğru evrildiğine  inanıyorum. Roma hâla Ayakta ise ve kendini ‘Azman’ Çehre’si ile yeniden üretmişse, İsewî  Nübüwwet, Muhammedî Ensâr ile ‘Hawâriyyûnu’nu bulacak demektir.

Cum’a Sûresi'nin  (Cuma), Sûre'ye Adı’nı veren 9.Âyeti’nin Nuzul’u Öncesi’nde Bugün altını çizmede önceleyeceğim Bölüm’ü ‘Esfâr Yüklü Himâr’ Teşbih’i olurdu. ‘Cum’a Günü Salât için çağrılmak"’ Mesajı’nı gölgelememek için geçiyorum. Cum’a Bugün Candamarımız bizim. Sahici İlişkiler’in kurulmasında Cuma’da Saklı olan İksir’i keşfetmeli ‘Hekimlerimiz’, ‘Hükemâmız’ .

Yewmü't-Tegâbun’ desem?? Bir TV Dizi’si kadar bile bize ‘Âşina’ gelmeyen Çehreler’den mi bahsetmiş olurum. ‘Aydınlarımız’ neden bu kadar kopuk Qur'ân'ın Kavramsal Dünyâsı’ndan.. ‘Modermite’nin, Post-modernite’nin eskitilmedik, Müsta’mel edilmedik ‘Paradigması’nı  bırakmamışlarımız, neden Qur'ân Sözkonusu olduğunda ‘Totemik bir Saygı’ ile kendilerini sınırlamayı ‘Erdemler’den bilir, ‘Cehâletleri’ni, ‘Meziyet’ gibi satmayı yeğlerler. Bir Ramazan'ın (1422/2001) geride bırakılacağı şu Günler’de sadece Neşter vurup geçiyorum. Sahi nedir Tegâbun?

Münâfiqûn Sûre’si , her biri 3 ayrı Sûre’ye Ad olan Medine'nin 3 ayrı İnsan Küme’si (Mü'minûn, Kâfirûn)nden en Proplematik olanı’ndan alıyor İsmi’ni.. Nifaq ‘Yumuşak Karnımız’.

Talaq Sûre’si, ‘Boşanma’ da İki Adil Şahit bulundurma Emr’i ile başlar. Ne enteresandır ki Müslüman Târih’in Dominant Fıqhı’nda bu Buyruk bir Müstehab'a indirilmiş, Qur'ân'da Evlilik’te Sözü edilmeyen ‘İki Şâhit’ Şart'sa, Rükn’e Terfi etmiştir. İkincisi’nin aleyhine bir Arguman geliştirmek için Sözkonusu etmiyorum elbette. ‘Çatı’nın çatılışındaki ‘İşleyen bir Mekanizma’nın ‘Mantalitesi’ne Muaz’lar için Dikkat çekmekle Sınırlı Maqsadım.

Tahrim Sûresi'nde Nazarlar bu kez Medine'nin ‘o Nûr Evleri’nin Merkezi olması gereken ‘Hucurât’a, ondaki Muqim ‘Ehlu Beyte çevriliyor. ‘Allâh'ın Rics’i giderip Tertemiz kılmak istediği bir Kesit ile Rasûl-i Ekrem arasında Cereyan eden ve Tahqiyesi’ni Qur'ân'da yaparak Allâh'ın birşeyler Murad ettiği Wahy’e.. Sûre, Rasûl-i Ekrem'i ‘Fıtrat’ dışına çıkmayarak, kendisine Özel Haramlar  oluşturmayarak ‘Örneklik’te Dewam etmesini isteyecektir.

 

         Alıntı:

 

58-002Kuşkusuz Allâh*, Eş’i* konusunda seninle tartışan* ve Allâh'a* Şikâyet’te bulunan'ın Sözü’nü* işitti*. Allâh, aranızda geçen Konuşmalar’ı* işitiyordu*. Kuşkusuz Allâh*, İşiten'dir*, Bilen'dir*. (el-Mücâdile /001)