XXVIII.Cüz

 

  

2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010

2011

 

31 Ekim 2005/28.Cüz'den

 

http://images.habervitrini.com/haber_resim/yildirimsimsek449.jpg            28.Cüz’le sadece Sûre Sayı’sı itibariyle 2.Yarı’ya girmiyoruz, Sûreler’in Hicret Önce’si ve Sonra’sı Kriterler’i Açısı’ndan da bir Eşit Yarılama Sözkonusu. Son 3 Cüz’ün Muhtewiyâtı’nda yer alan 11 Medenî Sûre’nin Son Cüz’de yer alan Beyyine ve Nasr Sûre’si dışında kalan 9’uyla oluşuyor 28.Cüz. Cüz boyunca esen Rüzgarlar hep Medine’den. 4 Sûre’nin Açılışı’nda ilkin Tesbih Sesleri’ni duyarız. Tekil Sayılı 59 ve 61.Sûreler ‘Sebbaha…’ diye başlar, Çift Sayılı 62 ve 64.Sûreler ‘Yusebbihu…’

            Semâwât ve Arz’da olanların hepsinin katıldığı Evrensel Senfoni’’dir Tesbih. Safflar Tesbih’le kurulur, Safflar’dakiler Salât’a Tesbih’le başlarlar: ’Subhânekallâhumme..’ Mekkî 37.Sûre’de bu Zâkirler’e and’ediyordu İlâhî Kelâm; Sûre-i Saff’ın Medinesi’nde Bunyânen Mersûs bir Direniş Hattı’dır onlar. Tüm Kal’alar düşer onların Kal’ası asla. Savunulmakta olan Değerler Mûsâ’nın, Îsebnu Meryem’in Değerleri’dir ve orada Saff tutacağı Tebşir edilmiştir Ahmed a.ın. Mûsâ 5.000 Yıllık Târih’in Mısrî Çevrimi’nin Anıt İsmi’ydi. Îsâ’yla başladı Rûmî Çevrim, Rasûl-i Ekrem’le sürüyor.

 

Alıntı:

 

61-004‘Gökler’de* ve Yer’de* olanlar’ın Tümü Allâh'ı* Tesbih* etmiştir. O, Azîz'dir*, Hakîm'dir*. /Ey İnananlar*, yapamayacağınız* Şey’i niçin şöylersiniz*? / Yapamayacağınız Şey’i söylemeniz, Allâh* katında Gazab’ı* büyüttü. Elbette Allâh kendi Yolu’nda*, sanki birbirlerine Kenetlenmiş* bir Bina* gibi Saf* bağlayarak Çarpışanlar’ı* sever*. /Hani Mûsa*, kendi Qawmi’ne* demişti ki: "Ey Qawmim*, Benim Sizin için Allâh'tan* gönderilmiş* bir Elçi* olduğumu bildiğiniz halde, Niçin Bana Eziyet* ediyorsunuz?" İşte Onlar sapınca Allâh* da Onlar’ın Qalpleri’ni* saptırdı*. Allâh* Fâsıq* Qawm’i* Hidayet’e*  erdirmez. Hani Meryem’oğlu İsâ* da: "Ey İsrâil’oğulları*, gerçekten Ben, Size Allâh'tan* gönderilmiş* bir Elçi'yim*. Ben’den önceki Tewrat'ı* Doğrulayıcı* ve Ben’den sonra İsm’i* Ahmed olan* bir Elçi'yi* de müjdeleyiciyim" demişti. /Fakat O, Onlara Apaçık Belgeler’le* gelince: "Bu, Apaçık bir Büyü’dür*" dediler. /İslâm'a* çağrıldığı* halde, Allâh'a* karşı Yalan düzenden* daha Zâlim* kim’dir? Allâh, Zâlim Qawm’i Hidâyet’e erdirmez. /Onlar, Allâh'ın Nûru’nu* Ağızları’yla* söndürmek* istiyorlar*. Oysa Allâh, kendi Nûru’nu* tamamlayıcıdır*, Kafirler* hoş görmese* de. /Elçileri’ni* Hidâyet’e*  ve Haqq* Din* üzere gönderen* O'dur. Öyle ki Onu Bütün Dinler’e* karşı Üstün* kılacaktır. Müşrikler* hoş görmese* de.’ (es-Saff/001-009)