IX.Cüz

 

 

2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010

2011


            24 Kasım 2001/09.Cüz'den

 

206.Âyet’i ile A'râf Sûre’si bu Cüz içinde tamamlanır. cuz09-2001Mekke'nin en Uzun İki Sûresi’ni takiben, İki Uzun Medine Wahyi’nin Tilâweti’ne geçiyoruz (Enfâl, Tewbe).

 9.Cüz, Enfâl Sûre’si’nin ilk 40  Âyeti’ni Bünyesi’ne alır. Hicret'ten 16 Ay sonra gelen "Muqâtele İzni"ni müteakiben İlk Ramazan Ay’ı (17.Ay)nın 17.Günü’nde gerçeklesen Bedir Gazwe’si, bu Sûre’nin Merkezî Konusu’nu Teşkil eder. Bu İlk Ramazan ile içinde bulunduğumuz 1422 Yılı’nın Ramazan'ı arasında geçen 15 Asırlık  Târihimiz’in Savaşları’nı Tahlil’de Çok Önemli Anahtar Mesajlar bu Sûre’nin içinde Dürüm’lü. Savaş’ın Wuqu bulduğu Gün'ün "Furqân Gün’ü" olarak wasf’edilmesinin, Qur'ân'ın (yani Furqân'ın[1]) İlk İnme’ye başladığı Gün’e İşâret olduğunu hatırlayalım. "Bedr"in, Rasûl-i  Ekrem'in Medine'ye Teşrifleri’nde, Kent Kızları’nın ‘Şehr’in Sokakları’nda dalgalanan Terennümleri’nde geçen "Talaa'l-Bedr" ile olan Alaqası’nı kurabilenler’in Sadrları’nda bir başka Genişlik açılacaktır. Bedir, zaten İlk Açılış (Feth'dir).

Bedir'le gelen ve Sûre’ye İsim olan Nefller (Enfâl)in  Bugün’un Dünyâsı’nda Anlam’ı ne? Küresel Roma'nın gasbettiği Allâh'ın Toprakları'nın Sâkinleri ne de Kolay Teslim ediyorlar Enfâl'i Roma Egemenleri’ne.. "Gemisi’ni en son terkeden Gemici Ahlâqı"ndan bîhaber "Tenwir bulmamış Aydınlarımız"ı, Gemi’yi İİk  terkeden Fareler arasında görmek ne kadar Hüzün Verici..

Yoksa "Gördükleri Misyon" gereğince Egemenler’den devşirdikleri Humus’u mu[2] paylaşıyorlar dersiniz? Anadolu Toprakları'nın Enfâl'den de öte, Haşr Sûresi 7.Âyet’i gereğince bir "Mir-i Toprak" olduğunun kaçımız Farqı’ndayız. "Tezekkür" edebilenlerimiz’e Enfâl (Nefller) çok Şeyler söyleyecektir.

 A'râf'tan Aşağıya alıntılayacağım "Qâlu Bela" Ahd’i olarak ünlenmiş Âyet’te Konu edinilen "Misâq"ın Haşr Sûresi'ndeki "Emânet" Âyet’i ile çok Yakın Bağlantı’sı vardır. İnsân’ın Yaratılış Maya’sı içine derc’edilen "müReBBi Mührü"nün "Göstergeler Dünyâsı"nda Deşifrasyonu’nu gerçekleştiren "Zikr", bu Bağlam’da mutlaqa hatırlanmalı. Yine  Yaratılış Qıssası’ndaki Âdem'in "Unutma" Mâzereti’/ Karakter’i de.

 

Alıntı:

 

7-175"Hani Rabb'in Âdem’oğulları'nın* Sırtları’ndan* Zürriyetleri’ni* almış ve onları kendi Nefisleri’ne* karşı Şâhidler* kılmıştı. /"Ben sizin 'Rabb'iniz* değil miyim?" Onlar "Evet Şâhid olduk "demişlerdi.  Qıyâmet Günü* "Biz bundan habersizdik*" dememeniz için. /Ya da "Bizden önce ancak Atalarımız* Şirk* koşmuştu, biz ise onlardan sonra gelme bir Kuşağız. İşler’i Bâtıl* olanların yaptıklarından dolayı bizi Helak* mı edeceksin?" dememeniz için. İşte Biz Âyetler’i* böyle açıklarız*, dönsünler diye.’(el-A’râf /172-174)

 

 

  

 

 

   TERTİL III

 



[1]          2/el-Baqara 184

[2]          08/el-Enfal 1