XXIV.Cüz

 

 

2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007  2008 2009 2010  

2011

 

9 Aralık 2001/24.Cüz'den

 

cuz24-2001Zümer 32-75 Âyetler’i arasında yer alan Son Bölümü’nü okurken; Sûr'a İkinci kez Nefes verildiğinde, ‘Gökler’in Kapılar’ı’ açıldığında İnsan Soyu’nun İki Ayrı Karşılanış Şekli’ni görürüz. Bir kısmı ‘Cehennem’e, diğerleri ‘Cennet’e sewkolunurlar.. Bu ‘Sewkolan Topluluklar’ için kullanılır ‘Zümer’ İfâde’si..  Her Zümer, yaptığının ‘Tam Karşılığı’nı aldığına Tanıklık etmektedir.

el-Mü'min Sûresi’nin İlk okunduğu Wasat’ta; Mekkeli Efendiler'in, Deşifre olan ‘İnanc’a Karşı yürüttüğü ‘Terör’ün Mağdur’u olan azımsanmayacak Sayı’da Mazlum vardı. Rasûl-i Ekrem'in ‘Sabırlar’ı karşılığında Cennet’i wâd’etmekten başka, Dünyewî bir ‘Ferahlama Umud’u’ vermede kendini "Me'zun" görmedigi Yıllar.. el-Gafîr Sûre’si "Tam gerektiği Noktada" İnancı’na "Şâhitlik eden" ‘el-Mü'min’ Hikâyesi’ni okutuyor Onlara.. Küresel Roma'nın ‘Tebâ’sı’ hâline getirilen bir Dünyâ'nın ‘Her Deşifre olmamış Mü'mini’ni Görev’e çağıran bir Saat’in varolduğu Ders’i ile bu Qıssa’yı izleyenler,  ondan  ‘Azamî Yarar’la çıkacaklar diye düşünürüm.

Fussilet Sûresi'ni; kendisini, ‘Risâlet Görevi’nden İstifâ etmeye  Dawet etmek’ için gelen ‘bir Mekke İleri Geleni’ne Rasûl-i Ekrem'in ‘Cewap’ olarak okuduğu anlatılır. Muhâtab’ı, okunan Mesaj’ın Sunum Tarz’ı ve İçeriğinin doğurduğu Atmosfer’in Etki’si altına Arkadaşları’na doğru Yol alırken, Rasûl-i Ekrem, Rabb’i için Secde’ye kapanmaktadır.. Sûre'nin Muhtewiyât’ı üzerindeki Dikkatlerimiz bir yana, bizâtihi bu ‘Film Karesi’nin ‘Anlamlı bir Yorumu’nu Hayatları’nda Üretme (Kültür etme) Mesajı’nı alabilenler olmalı değil mi? ‘Âyetler’i ‘Arapça bir Okuyuş’la, bilmek isteyecek bir Qawm’e taFSiL edilen Kitâp’, evet Rahmânurrahim'den ‘Tenzil’ edilen Metin bu..

 

Alıntı:

 

            ‘Küfredenler*, Cehennem’e* Zümreler* halinde sevkedildiler. /Sonunda oraya geldikleri 41-010zaman, onun Kapılar’ı* açılır ve onlara Bekçiler’i* derler ki: "Size Rabb'inizin Âyetleri’ni* okuyan* ve Bugün’le karşılaşacağınızı  sizi uyaran Peygamberler* gelmedi mi? " / Onlar: "Evet" derler. Ancak Azâb* Kelime’si* Kâfirler’in üzerine Haqq* oldu. /Dediler ki: "İçinde Ebedî* Kalıcılar olarak Cehennem’in Kapıları’ndan* girin. Büyüklünenlerin Konaklama Yer ne Kötü’dür"

            /"Rabb'lerinden ittiqa edenler* de, Cennet’e* Zümreler halinde sevkedildiler. / Sonunda oraya geldiklerinde onun Kapılar’ı açıldı ve onlara Bekçiler’i dedi ki: "Selâm* üzerinizde olsun, Hoş geldiniz*. Ebedî kalıcılarak olarak ona girin." /Dediler ki: "Bize olan Waadiniz’de Sâdıq kalan ve bizi bu yere Mirascı* kılan Allâh'a hamdolsun* ki, Cennet’ten dilediğimiz yerde konaklayabiliriz. İyi Çalışmalar’da bulunanların Ecr’i* ne Güzel’dir*." /Melekler’i* de  Arş’ın* Etrâfı’nı çevirmişler olarak Rabb'leri Hamd ile Tesbih* ettiklerini görürsün. Aralarında Haqq* ile hükmedilmiştir* ve: "Âlemler’in Rabb'ine hamdolsun" denilmiştir.’ " (ez-Zümer /071-075)

 

 

TERTİL IX

    TERTİL X