XXIV.Cüz

 

 

2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010

2011

 

18 Kasım 2003/24.Cüz'den

 

cuz24-2003            ‘Sûre-i Gâfir’ ile ‘7 Hamâim Sûre’si’ başlar. İkisi 24.Cüz’e ait ‘Mü’min ve ‘Fussilet’ Sûreler’i, diğer Beş’i, 25-26.Cüzler’e sarkan 5 Mekkî Sûre daha.. ‘HâMîm’ Harfleri’ne ‘3 Muqatta Harfi’ daha İlâwe eden 42.Şûra Sûre’si de ‘7 HâMîmler’ arasında sayılıyor. 46.Sûre’yle ‘Uzun Mekkî Okumalar’a 3 Medeni Sûre için ara verilecek.

            ‘Azîz’ ve Alîm’ olan Allâh Sıfatları’na Âşiya’nız artık. Sûre’ye İsim olan ‘Terkibli Tamlamalar’ ise Bütün Sûre Okuma’sı boyunca Kulaklarımız’dan Yüreklerimiz’e doğru Târifsiz bir Güzellik içinde süzülüveriyor: ‘Gâfiru’z-Zenb’ ve ‘Qâbili’t-Tewb’ ..

            Hemen İlk Âyetler’de ‘Qawm-i Nûh’ ve ‘Ondan sonra gelen ‘Ahzâb’a  çekilen Dikkat üzerinden bir Şeyler’i paylaşmak istiyordum ama ‘Gâfiru’z-Zenb’in Çekim Alanı’ndan kurtulamıyorum bir türlü..  ‘Rabb’in Haqq olan Kelimesi’ne de değinemeyeceğim..

            ‘Hamele-i Arş’ Melekler’i… Hâ Mîm, Hâ Mîm, Hâ Mîm… Hamele-i Arş’  Melekler’i bir Önceki Cüz’ün Son Âyetleri’nde de yer alır. Sûre’nin Hamd, Rahmet ve kendisinden sonraki Fussilet Sûresi’nde de geçen HâMîm Kelimeler’i Bünyesi’nde de bu 2 Harf’i tek Kelime içine sığdırmaktayız.

İblis’e İnat Âdem’e Secde’ye kapanan  ‘Hamd ile Tesbihciler’..

Hayır, Gâfir Sûre’si Bünyesi’nde Qıssa-ı Âdem yer almıyor.. Ama Melâike… Onların Secdeleri’nin çok Önemli bir Boyutu’na Gâfir’in Giriş’i ve Dewam’ı ile Tanık oluyoruz. Bizim için Rabb’e ‘Şefaat’e duranlar…

Hayır, Metin ‘Şefaat’ Kelime’si de barındırmıyor…  ‘Cennetu’l-Adn’ için Arş’ın ‘Hawlı’ndaki o Yalvarışlar.. o Yakarışlar, o Mağfiret Talebler’i… ‘Melekler’e İnanma’nın Anlamı’ndaki aralanan bir Perde için Hamd ile Tesbih’e Durma Waqt’i.. Muhtemel Qadir Geceleri’ne Melekler ile alıştırılmaktayız.

 

Alıntı:

 

            ‘HâMîm* /Bu Kitâb'ın* indirilmesi* Azîz*, Alîm*  Allâh'tandır. /Günah’ı* bağışlayan, Tewbe’yi* qabul* eden, Sonuçlandırması* Şiddetli olan ve Lutuf Sâhib’i*. O'ndan başka İlâh* yok’tur. Dönüş* O'nadır. /Allâh'ın Âyetler’i üzerinde İnkar edenler’den* başkası Mücâdele* etmez. Öyleyse Onlar’ın Şehirler’de* serbestce dolaşması* Seni aldatmasın. /Kendilerinden önce Nûh* Qawm’i de yalanladı* ve kendilerinden sonraki Fırqalar* da. Her Ümmet* kendi Elçileri'ni* yalanmadı. /Haqq’ı* Onunla yürürlükten* kaldırmak için Bâtıl’a* dayanarak Mücâdele’ye giriştiler. Ben de Onları yakalayıverdim*. Artık Benim cezalandırmam* nasılmış? /Senin Rabb'inin Kâfirler* üzerinde ki "gerçekten Onlar Ateş Ashâbı’dır" Söz’ü* böylece Haqq oldu.

/Arş’ı* taşıyanlar* ve Çevresi’nde bulunanlar Rabb'lerine Hamd* ile Tesbih* etmekte O’na inanmakta* ve İnananlar’a Mağfiret* dilemektedirer.

40-004/"Rabb'imiz Rahmet* ve İlim* bakımından Herşey’i kuşattın. Tewbe edenler’e ve Senin Yolu’na* tabi olanlar’a Mağfiret et ve Onlar’ı  Cehennem Azâbı’ndan* koru. /Rabb'imiz Onlar’ı Adn Bahçeleri’ne* koy ki Sen onlar’a bunu waadettin. /Babaları’ndan*, Eşleri’nden* ve Soyları’ndan* Salihler’i*   de. Kuşkusuz Sen Aziz'sin* Hakim'sin*. /Ve Onlar’ı Kötülükler’den* koru. O Gün* Sen kimi Kötülükler’den korumuşsan gerçekten Ona Rahmet de etmişsindir. İşte Büyük Kurtuluş* bu’dur." (el-Mü’min/001-009)

 

 

  TERTİL IX

    TERTİL X