XIII.Cüz

 

 

2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010

2011

 

         16 Ekim 2005/13.Cüz'den

 

Râ’d Sûre’si, ELM cuz13-2005Başlangıçlı Sûreler’in Dördüncüsü..  43 Âyet (29+14). EL-R’ad. Yûnus, Hûd, Yûsuf gibi Nutq-u Beşer Cinsi’nden değil, Kewnî Âyetler’den olan ‘Gökgürültüsü’ Anlamı’nda bir İsm’e Sâhip. İlk Âyetleri’nden başlayarak Kâinat Kitâbı’nın E-L-R’sı, Bütün Sûre boyunca Haqiqat’in Kelimeleri’ni sökebilmesi için Okuyucusu’na Yol gösteriyor.

Oluş’un (Kewn) Düzenlilik Hali’ni o kadar kanıksamışızdır ki, birkaç Sâniye Fesâd’dan gelen bir Hatırlatma olmasa Âyetler’i tümden unutmaya Açık İnsanoğlu. Ramazan’ın İlk Haftası’nda 50.000 den Fazla Hindî Kardeşimiz’i Denî Hayât’tan Rahmeti’ne çektiğini umduğumuz Rabbimiz’in Taqdiri’ne Râm oluyor, Tekin olmayan Yeryüzü’nün istenseydi ‘nasıl da olabileceğine dâir’ açılan Pencere’den seyrediyoruz, Oruç Gündüzler’i, Sahur Geceleri’nde.. O’nun katında Belli bir Süre’ye (es-Saat)  kadar Akış sürecek.. Ölüm, bir Bitiş değil, Rabb’e Kavuşma Ân’ı.. Allâh’ın evirip çevirdiği Düzeni’nde onun Küllî İrâdesi’ne Râm’ız.

Arş’a İstiwa etmiş Allâh.. Ra’d’ın İdrâkimiz’e çaktırdığı Şimşekler bunlar.. Görünür bir Direği olmaksızın Ref’ edilmiş Semâ.. Semâ’nın bizim Mahallemiz olan Dûn’u: Ona Boyun eğmiş olan Şems ve Qamer… ve yaşayabilelim diye her Türlü gereken’in yapılmış olduğu Yeryüzü.. Yükseltilen Semâ gibi, sarsılmaz kılınan Dağlar.. Gittikçe Şimşeğin Ses’i melodramlaşıyor. Arazi üzerine yayılmış, Cereyân etmekte olan Irmaklar’la başlıyor Yaşam. Enhâr, Yeşil’in yaratılmasındaki olmazsa olmazlardan.. Artık çift çift, sürekli kendini yenilemeye kodlanmış Semerât’la birbine Komşu Cennât yaratılıyor. Nehir’in Su’yu Çeşitliliği doğuruyor, Toprak’taki Tohum’a İnzâl olduğunda: Üzüm Bağları, Ekinler, Çatallı ve Çatalsız Hurmalıklar..

Ve aynı Toprağa gömülen Can’ın Aqıl-dışı Tuhaf Soru’su:’ Biz Toprak iken mi yeniden yaratılacağız?’  İlk kez kendilerinin varedildiği Gerçeği’ni örtmüş olanların, Aqıllar’ı örtülmüştür artık. Hayât’ı Muhal görenler için Hayât yoktur, Halq-ı Cedîdleri’nde. Onlar’ı Hayât bahşedecek Nehirler değil, Hayât’ı yok edecek Ateşler beklemektedir. İyilik yerine Kötülüğe Endeksli bir Hayât yaşamış olanlar ne Hayât’ı umabilirler ki, bağlanan Basiretleri’dir onların.  Kendilerinden önceki Kuşaklar’ın yaptığı, kendilerinden sonraki nice Kuşaklar’ın da yapmaya Dewâm edeceği Tarz-ı Hayât bu.  Hep Rahmeti’yle Topluca Katı’na almalar yapmaz Rabbimiz, kendisine Mülâqi olmayı ummayanlar için Tekin olmayan Arz, Sonuçlandırması Şiddetli bir Gürültü ile çıkar karşılarına. ELR’nın Heceler’inden oluşan Kitap Haqiqat’in Dili’yle konuşuyor: ’Yalnızca bir Uyarıcılık, yalnızca bir Klavuzluk’. Âyet içre yaşayıp, Âyetler’i göremeyen Gözler’e sunulan Cewap bu.

Kuşaklar yıkılır, Kuşaklar yerini alır onların.. Milyonlarca Rahim’de Rabb-i Müteâl Yarınlar’ı yaratıyor bugün. Sarsılmaz Dağlar’ın sarsılarak yok ettiği Wadiler’de , Milyonlarca Erhâm’da yaratılan Milyonlar için akmaya Dewam ediyor Irmaklar…

 

         Alıntı:

 

"Elîf Lâm Mîm Râ*  Bunlar Kitâb'ın* Âyetleri’dir*. Ve Sana Rabb'inden indirilen* Haqq’tır*. Ancak İnsanlar’ın çoğu inanmazlar*. /Allâh O dur ki, Gökler’i* Direksiz* yükseltti*; onları görmektesiniz. /Sonra Arş’a* İstiwâ* etti  ve Güneş* ile Ay’a* boyun eğdirdi*, Her biri Ad’ı konulmuş bir Süre’ye* dek akıp gitmektedir. /Her İş’i evirip düzenler*, Âyetler’i* birer birer açıklar. Umulur ki Rabb'inize kavuşacağınıza* yaqînen* inanasınız. /Ve O Yer’i* düzenleyen*, onda sarsılmaz Dağlar* ve Irmaklar* kılan’dır. / Orada Ürünler’in* Herbiri’nden İkişer Çift*  yaratmıştır, Gece’yi* Gündüz’e* bürümektedir*. Elbette bunlarda düşünen bir Topluluk* için gerçekten İbretler* vardır. /Yeryüzü’nde* birbirine Yakın Komşu Kıtalar* vardır. Üzüm Bağları*, Ekinler*, Çatallı ve Çatalsız Hurmalıklar* da var’dır ki bunlar Aynı Su ile sulanmaktadırlar*. /Onları Yiyimleri’nde* bazısını bazısına göre Üstün* kıldık.  Elbette bunlarda aql’eden bir Topluluk* için elbet Âyetler var’dır. /Eğer şaşırıyorsan asıl Şaşkınlık Konu’su Onlar’ın şöyle demeleridir: "Biz Toprak* iken mi gerçekten Biz yeniden mi yaratılacağız*. " /İşte Onlar Rabb'lerine karşı küfredenler*,  Boyunları’na* Halkalar* geçirilenlerdir.  İşte Onlar içinde Ebedî kalacakları Ateş'in* Halqı’dır. /Onlar İyilik’ten* önce Kötülüğü* çabuklaştırmak istiyorlar. Oysaki Onlar’dan önce nice Örnekler* gelip geçti. Ve Elbette Senin Rabb'in* Zulümleri’ne* Karşılık tewbe ederlerse İnsanlar için Bağışlama* Sahibi’dir. Ve Elbette Senin Rabb'in Sonuçlandırması* Şiddetli olan’dır. /Küfredenler derler ki : "Ona Rabb'inden bir Âyet* indirilseydi ya" .*Sen yalnızca bir Uyarıcı'sın* ve Her Topluluk* için bir Hidâyetci'sin*. / Allâh* Her Dişi’nin* neyi yüklendiğini* ve Rahimler’in* neyi eksiltip neyi eklediğini bilir. O'nun katında Herşey bir Miqtar* iledir.’ (er-Ra’d /001-008)

 

    TERTİL VIII

   TERTİL XII