XXIII.Cüz

 

 

2001 2002 2003 2004 2005 2006  2007 2008 2009 2010

2011

 

8 Aralık 2001/23.Cüz'den

 

Cüz, YâSîn Sûresi’nin 28-83 Âyetler’i cuz23-2001Arası’nda yer alan Son Bölüm’ü ile başlıyor. Sûre, "Müslüman Târihi"nde İçtimâî Hayat’da çok Ayrıcalıklı bir Yer edinmiştir. Riwâyet Kitapları’nın "Qur'ân'ın Qalb’i’" olarak Taswir ettiği ‘Mânewî Şahsiyet’i’, Şâir'in Dili’nde ‘Gelin ey Fatihâlar, YâSînler’ Dawetiyesi’nin Misâfiri’dir. ‘’ ve ‘Sîn’ Alfabe Harfleri’nin Bileşik Okunuş’u ‘TâH⒠Sûresi'nde olduğu gibi Özel ‘Erkek  İsmi’ olarak Hayatımız’da mücessimleşmiştir. Sûre'nin Qabir Ziyaretleri’nde Okunma Geleneği Bugün bile ‘Selefiler’ ile ‘Modernistlerimiz’ arasında ‘Âteşîn’ Tartışma Konu’su olarak ‘Baş Köşe’yi İşgal edebilmektedir.

Saffat Sûre’si, Tekil ve Çoğul Kullanımlar’ı iki Ayrı Sûre’ye İsim olan Sûreler Grubu’ndandır. Sâf Sûre’si ile 61.Sıra’da karşılaşacağız. Melekût Alemi'ne Mütealliq Yorumlar bir yana, ‘Qur'ân Okurları’nın Katıksız İmânları’nı (Sâfiyet) bir Kenetlenme , Hedef’e Kitlenme Örgü’sü içinde değerlendirmeye Açık Çağrışımlar’a Dikkat çekmekle yetiniyorum. Nûh, İbrâhîm, Mûsâ, Hârûn, İlyâs Lût, Yûnus, Sûre’de Qıssaları’nın ardından kendilerine İsmen Selâm edilen Mürseller olarak Ön Plan’a çıkarılırlar. Sûre’nin Bitimi’ne yerleştirilen Âyetler'de Sosyal Okuyuş’ta Özel bir Anlam kazanmıştır:

"Subhâne Rabbike Rabbi'l-İzzeti amma yesifun. We Selâmun ale'l-Mürselin. Wel-Hamdu li’llahi Rabbi'l-Âlemîn."

38.Sıra’daki "Sad" Sûresi, Qur'ân'da Tek Harfli ‘Muqatta Sureleri’nin Üçü’nden biri’dir. Diğerleri 50/Qaf ve 68/Nûn Sûreler’i.. Mushaf’taki Sıralanışlar’ı Nuzul’dekinin tersinedir.  Sûre'ye Rengi’ni veren en Önemli Bölüm olarak Dâwûd ve Oğlu Süleymân'ın Mulukiyet Yılları'ndan Kesitler sunan Aşr’ı görüyorum. Müslüman Siyâset Tarihi'nin Kritik Değerlendirme’si için çok Önemli Argumanlar bu Bölüm içinde Dürümlü.. Diğer yanda çok Farqlı bir Kesit’ten Tablolar: Eyyûb'un Qıssa’sı.. Bu iki Metin’in Aynı Sûre’de ard arda Tahkiye’si de ayrı bir Dikkat Konusu olmalı.

Cüz içinde tamamlanamayan Zümer Sûresi'nin, 18.Âyet’i de bu Muhtasar Cüz Değerlendirmeleri arasında anılması gereken Bölümler’den..

 

         Alıntı:

 

38-033‘Biz Dâwûd'a* Süleymân'ı* armağan* ettik. O, ne Güzel bir Kul’du*. Çünkü O, Haqiqat’a Yönelen* biriydi. /Hani O'na Akşama yakın*, bir Ayağı’nı Tırnağı üstüne diken*, diğer Ayağı’yla  Toprağı kazıyan*, Yağız Atlar* sunulmuştu. O da demişti ki: "Gerçekten ben, Mal (Hayır) Sevgisi’ni* Rabb'imi  zikretmekten* dolayı sevdim*. " /Sonunda bu Atlar* koşarak Toz Perdesi’nin arkasına* saklandılar. / Süleymân  "Onları bana geri getirin" dedi. Sonra da Bacakları’nı* ve Boyunları’nı* okşamaya* başladı. /Andolsun, Biz Süleymân'ı bir Sınav’dan* geçirmişdik, Tahtı’nın* üstüne bir Ceset* bıraktık. Sonra o eski durumuna döndü. /"Rabb'im, beni bağışla* ve benden sonra hiçkimseye Nasip* olmayan bir Yönetim’i* bana armağan et. Kuşkusuz sen, Karşılıksız armağan* edensin " dedi. /Böylece biz, Rüzgar’ı* O'nun Buyruğu* altına verdik. O'nun Emri’yle* dilediği yöne* eserdi."  /Yönetimin düşmanı olan Şeytânlar’ı* da, her bir Bina Usta’sı* ve Dalgıc'ı* da. Ve Sağlam Kementler’le* birbirine bağlanmış diğerlerini. "İşte bu, bizim Vergimiz’dir*. /Artık sen de hesaba* vurmaksızın, ver ya da tut." Kuşkusuz, O'nun bizim katımızda gerçekten bir Yakınlığı* ve varılacak Güzel bir Yeri* vardır.’  (Sad/ 30-40)

 

 

         TERTİL III

  TERTİL IX